„Мозайките на Пловдив“ влизат в световната съкровищница

археологически подлезТри обекта в централната градска част на Пловдив ще се борят заедно, за да попаднат в Списъка на световното културно и природно наследство. Това съобщи кметът Иван Тотев. За съкровищницата на ЮНЕСКО ще кандидатстват Малката базилика, Голямата базилика и подлез „Археологически“. Трите обекта ще бъдат обединени под една тема, която градоначалникът нарече „Мозайките на Пловдив“. Заедно те ще се борят за място в престижния списък.
„Направихме проучване и разбрахме, че е почти невъзможно да впишем един конкретен и самостоятелен обект в културното наследство на ЮНЕСКО. По-лесно е да включим няколко. Това е и причината да обединим тези три обекта в обща тема“, обясни Тотев.

Самата процедура по кандидатстване ще се случи през февруари 2018 г., но местната управа бърза да представи града ни пред Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Вече е изготвена и презентация. Това ще стане в две последователни седмици в Париж. Първото посещение ще бъде на 13 ноември. На него ще присъстват кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Александър Държиков и представители на фондация „Америка за България“. Те ще се срещнат с хора, които впоследствие ще преценят дали обектите могат да влязат в списъка на ЮНЕСКО.
„За първи път ще представим мозайките на вниманието не експертите там, коментира Тотев. Тази среща ще бъде по-политическа, а следващата – по-експертна.“ Второто рандеву ще бъде на 20 ноември. В него ще участват Стефан Стоянов, зам.-кметът по образование, европейски политики и международно сътрудничество и екип от реставратори.
„Правим каквото трябва, за да има Пловдив първия обект, който да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО. Направихме огромна инвестиция, работим активно с „Америка за България“. Оптимисти сме и смятаме, че ще пожънем успех“, коментира Тотев.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 18.10.2017г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s