Пореден данък ще оскъпи нощувките в Гърция „Такса престой“ влиза в сила от следващата година и ще повиши цените с около 2%

санториниНов данък върху туризма ще оскъпи нощувките в Гърция от следващата година. „Такса престой“, която влиза в сила от 1 януари 2018 г., ще се прилага върху хотели и квартири и ще бъде в размер между 0.50 евроцента и 4 евро на стая за нощ. Новият данък е част от пакета мерки за справяне с финансовата криза, които правителството прие през май. Той бе посрещнат с недоволство от бизнеса. Гръцката хотелиерска камара призова кабинета да оттегли мярката с мотива, че тя ще навреди дългосрочно на икономиката. „Такса престой“ идва и след поредица от нови данъци, въведени през последните две години, което се усети и в оскъпяване на всички туристически услуги. От юни 2016 г. ДДС в страната беше увеличен до максималните за ЕС 24%, а островите загубиха привилегията си да не го плащат. От тази година пък влязоха в сила и нови данъци и такси върху интернет услугите, заведенията, както и акцизи върху цигарите и алкохола.
Печалба за държавата, загуба за бизнеса
Държавата очаква да печели 84 млн. евро годишно от „такса престой“, но икономиката ще загуби 340 млн. евро, заяви председателят на камарата Йоргос Цакирис, цитирайки проучване на консултантската компания Grant Thornton. Според анализа новият данък ще повиши средната цена на стая с 1.9%, което ще намали търсенето и това ще доведе до спад от 2.5% (435 млн. евро) в доходите на хотелите.

„Данъкът ще намали търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт. Независимо дали пряко, ако бъде прехвърлен на потребителите, което означава, че цените ще се покачат, или непряко, ако бъде абсорбиран от хотелите, което значи, че приходите им автоматично ще спаднат, след тях и финансовите им резултати, което ще намали инвестициите и ще доведе до по-ниски оценки за качеството на предлаганата услуга“, казва Цакирис. Според проучването новият данък ще унищожи и 6000 работни места.
Данъкът ще ограничи дългосрочно развитието на туристическия бизнес и истинските му последствия ще се усетят след около три години, заяви председателят на Гръцката туристическа конфедерация Янис Рецос. „Пълният мащаб на последствията няма да се види през 2018 г., тъй като много договори и резервации са вече сключени“, каза той. „Гърция вече е смятана за скъпа дестинация в сравнение с конкуренцията… Когато геополитическата ситуация в държави като Турция и Египет спре да работи в полза на Гърция, туризмът ще се изправи пред проблеми.“

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 5
ДАТА: 24.10.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s