Зам.-министър Милко Теофилов представи приоритетите в туризма през предстоящото европредседателство на България

българияЗам.-министърът на туризма Милко Теофилов представи в рамките на обществено обсъждане приоритетите и събитията в туризма по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Срещата се състоя след заседанието на Националния съвет по туризъм, който също бе посветен на тези въпроси. В дискусията участваха представители на браншови и работодателски организации, ръководители на национални курорти и културни институции, преподаватели и възпитаници на специализирани учебни заведения и др. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
Разглеждаме предстоящите ангажименти на страната ни в контекста на общите приоритети на председателското трио Естония-България-Австрия, които ще работят заедно в продължение на 18 месеца по съвместна програма. Ние поемаме щафетата от Естония, каза зам.-министърът и акцентира върху водещите цели в това сътрудничество – икономически растеж, конкурентоспособност, защита на гражданите, насърчаване на партньорствата, изграждане на общ енергиен съюз, търсене на реални резултати чрез баланс, прозрачност, разбирателство, солидарност и др.
Той съобщи, че в посока консенсус приоритетите на България ще са насочени към устойчив интегриран подход за повишаване на привлекателността и конкурентоспособността на Дунавския и Черноморския региони. България поема председателството на Стратегията на ЕС за Дунавския регион от октомври 2017 и предвижда редица важни събития.
За да засили конкурентоспособността на сектора министерството предприема различни мерки за създаване на единен пазар, каза още зам.-министърът и посочи, че дигиталната трансформация на туризма е фактор за устойчив икономически растеж. Ще бъде създадена визия за дигитализация с широко участие на субектите в туризма, включително и на висши училища. Това ще създаде условия за реализацията и на Единната система за туристическа информация. Другите важни посоки са насърчаване на предприемачеството чрез прилагането на директивата на ЕС 2015/2302 за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, както и за стимулиране на политиката за развитие на заетите в сектора чрез Междуведомствения съвет за кадрите в туризма и бъдещия център за тяхната квалификация и преквалификация.
Милко Теофилов обърна специално внимание върху Инвестиционната карта на туризма в България, която е създадена с посредничеството на общините и в момента се финализира от министерството. Вече е подготвен т.нар. инвестиционен тийзър, който ще бъде представен пред потенциални инвеститори. Той акцентира върху предимствата на страната като инвестиционна дестинация. Теофилов припомни, че 7 от всеки 100 евро, инвестирани у нас, са вложени в туризма. През последните 5 години имаме среден ръст от 6% на посещенията с цел туризъм и по показателя изпреварваме страни като Турция, Италия, Испания. Това е по-високо ниво в сравнение със средното за ЕС и света.
По линия на приоритет 3 – кохезия, министерството ще работи активно за увеличаване благосъстоянието на гражданите и ще участва в дебатите за по-ефективното финансиране на туризма. Сред водещите акценти ще бъде културата като стратегически ресурс за по-добро бъдеще на ЕС, особено като се има предвид, че 2018-а е година на европейското културно наследство, обобщи зам.-министър Теофилов.

ИЗТОЧНИК: БНТ
ДАТА: 09.10.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s