Френски пътешественик възпя братята Асеневци

асеневциБен с двама от българските си приятели. Един французин през зимата на родното Черноморие.На път, закичен с българска мартеница за здраве.Тук се ражда песента за братята Асеневци.Творецът черпи вдъхновение от красотите на българската природа. Фрeнски пътешественик възпя историята на Второто българско царство и братята Асеневци. Парчето се радва на изключителна популярност в интернет, като само в Ютуб вече има над 1 милион гледания. Бенджамин, или Бен, както сам се нарича, е на 28 години, със смесен френско-британски произход и е от Нормандия. През март 2015 г. той предприема европейско пътешествие от България през целия континент, чак до западния английски остров Сили. Това пътешествие той нарича „синьо“, тъй като тръгва от родното море и ще финишира отново край море. През следващите години младежът смята да направи и още две „цветни“ пътешествия – „зелено“ в Южна Америка и „лилаво“ в Индия. В страните, през които преминава, французинът се запознава в детайли с местните традиции, бит, култура, история и музика.
У нас изключително впечатление му правят хълмът Царевец във Велико Търново, Несебър, Белоградчишките скали, Копривщица, както и паметниците на Шипка и Бузлуджа, на които след завръщането в родината си е посветил отделни песни. Най-популярна и хитова става песента му за братята Асеневци, която носи заглавието „Двама братя и един трон“ (Two brothers, one throne). В нея на разговорен английски сленг и под акомпанимента на хавайска китара укулеле Бен разказва за въстанието на двамата братя боляри Асен и Петър в църквата „Св. Димитър“ в Царевград Търнов, за разбиването и прогонването на византийските войски и освобождаването на българската държава, за управлението на двамата братя и за убийството на Асен от предателя Иванко. „Ние сме Петър и Асен – двама братя и един трон. Освобождаваме страната си от византийския император. Ще се възползваме от народното недоволство, ще победим Исак и ще си върнем отново България“, пее във видеоклипа младежът, седнал върху крепостните стени на историческата крепост Царевец.
Песента му е с продължителност 3,40 минути с леко кънтри звучене и е направена под под формата на монолози на братята, отправени към слушателите. Освен от българските културно-исторически забележителности младият французин бил много изненадан и от вида на родната ни валута. Според него българските левове са като учебник за поддържане на различните видове бради. Най-много му харесвала десетолевката с лика на д-р Петър Берон. Под влияние на емоциите Бен направил парчето „Левът – как да си оформиш брадата“, който също вече е хит в Ютуб и в останалите музикални канали в мрежата. „От вашите банкноти разбрах, че колкото е по-голяма брадата на една личност, на толкова по-голям номинал банкнота го слагате. Т.е. брадата прави парата“, обяснява шеговито нормандецът. При престоя у нас младежът пише песен и за българската мартеница и се надява след връщането си в родината да популяризира родните Пижо и Пенда под Айфеловата кула. „Първата си мартеница получих в София, закачих я на едно дърво някъде край Шипка, а песента за нея написах във Варна“, смее се младежът. 28-годишният чужденец разказва в сайта си още, че е във възторг от страната ни, както и от топлината и гостоприемството, с което е бил посрещан навсякъде от българите. „Много ми беше интересно да науча, че всеки район тук разполага със своя специфична народна носия, танци и обичаи. Тук всеки български дядо на село вари сам ракията си вкъщи и задължително черпи с нея гостите. И се сърди, ако откажеш да я опиташ. Затова трябва да пийнеш макар и една глътка, за да не го обиди.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 10.10.2017г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s