Нова туристическа пътека на пет минути от троянския център

троянНов туристически маршрут е обозначен отскоро в Троян в емблематичния за града парк „Къпинчо“. Туристическата пътека е маркирана по маршрут, добре известен на троянци от години. Започва от жп прелеза „Капинчо“, следва по асфалтов път в посока юг до железен мост, през който трябва да се премине. Продължава с изкачване по стъпала до туристическия дом „Никола Габърски“. След него се достига до равното плато на парк „Къпинчо“, където има беседка и пейки за отдих. Маршрутът продължава по асфалт до оградения двор на старата резиденция и оттам вдясно вече преминава по черен път през ливади до възвишение с 525 м н.в. Оттам се открива просторна панорамна гледка към алпийското планинско било на Козя стена и северните гористи склонове на Троянския балкан.
Маршрутът завива в посока североизток през широколистна гора, докато достигне минералния извор и реката. Продължава по течението на реката по стар път, докато не се открие гледка към водопада Бръмбар скок – красиво място, подходящо за пикник и отдих. Маршрутът минава по левия бряг на реката, с кратко изкачване през гора, и достига до старата база по туристическо ориентиране, където има изградена беседка. Продължава по асфалтов път и по стъпалата надолу стига отново до жп прелеза „Къпинчо“.
Хубавото на пътеката е, че когато човек избере да премине по нея, ще попадне сред планинска природа само на пет минути от центъра на града, твърдят общинските специалисти. Този маршрут е подходящ за начинаещи туристи, стига да са с подходящи обувки. При нормално темпо на ходене се минава за около час и 20 минути. Издадени са брошури, които всеки може да си вземе от Информационно-културния център. Там пътеката е описана и показана на подробна карта. В началото на пътеката е поставена голяма табела, която дава информация за точния маршрут.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 36
ДАТА: 25.09.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s