40 хиляди посетители годишно в парк „Врана“

врана„За голяма радост на децата с нашите партньори от „Зелени Балкани“ днес пускаме 12 зеленоглави патици, които ще живеят в добре познатото на всички посетители на парка езеро с лилии.

Паркът „Врана“ вече е туристическа атракция с над 40 хил. посетители годишно.“ Това каза в парк-музей „Врана“ зам.-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов.

Тодор Чобанов обясни, че с фондация „Цар Борис III и Царица Йоана“ се работи за отваряне на самия музей в историческата дворцова сграда. Това се очакваше да стане преди време, но още не е факт. Почти е приключила реставрацията на части от сградата и се работи по възстановяване на съществувалите в нея два храма.

Зам.-кметът изрази надежда до няколко години София, както всички големи европейски градове и столици да предложи на гражданите и гостите си исторически парк с исторически музей. Столична община полага системни усилия, за да подобри парк „Врана“ и да го върне към неговите корени. Тодор Чобанов припомни, че във втората половина на 20 век паркът е загубил много от оригиналните си черти. Оригиналният облик на парка се възстановява постепенно и се засаждат различни редки видове, каквато е оригиналната идея.

Директорът на Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева заяви, че паркът „Врана“ е на над 100 години и е своеобразна ботаническа градина. Паркът е отворен за посещение в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа и има екскурзоводи. За първи път е отворен за граждани през 2013 година. Столична община е осигурила автобусна линия номер 505, която води до входа на парка, и тръгва от „Орлов мост“.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 27 ; http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/02/3035224_parkut_vrana_priema_veche_po_40_hil_turisti_godishno/

ДАТА: 07.09.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s