Туристи „изведоха“ родопска булка на Вълчи камък

родопскаМестни хора и туристи пресъздадоха извеждане на родопска булка на най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. Вълчи камък се намира на 1650 метра надморска височина над село Гьоврен, община Девин. От мястото, наречено още Покрива на Балканите, се откриват чудни панорами към родопските върхари и баири на 360 градуса.

„За първи път правим подобна възстановка на местни обичаи в подобен мащаб. След нашите 10 гайдари, които огласяха цялата околност, тръгнаха в народни носии както местни хора, така и туристи. Те слязоха 400 метра надолу, за да изведат булка в автентична сватбена одежда, както се е правело едно време в Родопите“, разказа Велизар Шанов, председател на туристическо дружество „Зелена светлина“.
Над 700 души заявили предварително участие за автентичния събор, който местните провеждат за четвърта година. Освен тях обаче още десетки туристи, чиято почивката съвпадна с паметната възстановка, бяха очаровани от родопската фиеста. Освен извеждане на булката, местните представиха и други обичаи. Най-интересна за градските хора бе родопска седянка, на която се плете, пее и родопчани разказват веселяшки мухабети, родени от живота в планината.
Заедно с гайдарите със свои изпълнения на народни песни, музика и танци се включиха на върха на баира самодейни състави от Девин, Борино и Лясково. По традиция имаше и спортни състезания като скачане с чували и дърпане с въже. Гостите имаха възможност да опитат мед и млечни продукти – сирена и кашкавали, предоставени от местни производители.
„Все повече младоженци от цялата страна искат да направят сватбата си на панорамната площадка, облечени в автентични народни носии“, каза Шанов.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 30.08.2017г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s