Четвъртият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще се проведе в Кюстендил

кюстендилЧетвъртият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в Кюстендил от 26 до 27 септември 2017 г. с партньори Министерство на туризма и Община Кюстендил, предаде Дарик. Темата на конгреса е: „Иновации и развитие на българските СПА дестинации. Проблеми пред общините и бизнеса”. Сред официалните лица за участие във форума са поканени г-жа Николина Ангелкова, министър на туризма, проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, г-н Нено Димов, министър на околната среда и водите, г-н Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, г-н Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в България, г-н Петър Паунов, кмет на Кюстендил и др. В конгреса ще участват членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), членове на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрията, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции.
След успешните конгреси на БСБСПА в Поморие, Хисаря, Сандански, кк „Св. св. Константин и Елена” – Варна, домакин на Четвъртия годишен конгрес на съюза ще бъде Кюстендил – известен в Римската империя като Улпия Пауталия – прочутият Град на изворите. Над 20-вековната история на Кюстендил като балнеоложки курорт се дължи на известните целебни качества на минералните извори. Градът има статус на балнеоложки курорт с национално значение. Според експертите, топлите минерални извори в съчетание с рехабилитационните центрове в града, дават възможност да се извършват процедури за лечение на редица заболявания. Термалните води на Градът на изворите са уникални по структура и съдържание на минералните елементи и са все по-търсени за лечение, различни релаксиращи и СПА процедури, в съчетание с почивка сред уникален климат и красива природа. Един от най-древните градове в Европа привлича туристите и с богатото си културно-историческо наследство от Античността, Средновековието и Възраждането. Днес благоприятните условия за развитие на културен, селски и зимен туризъм в общината, се допълват от инвестициите в балнеологията и СПА, от известните кюстендилски празници и от богатите традиции на овощарството. На XXI-я конгрес на Европейската СПА асоциация във Виши (Франция), проведен в края на май 2016 г., сред конкуренцията на 12 страни, община Кюстендил беше удостоена с Наградата за иновации на ЕSPA заради успешното си развитие като СПА дестинация. Програмата на конгреса включва следните панели с дискусии:
„Проблеми пред българските общини, развиващи балнео/СПА туризъм. Добри практики. Проекти за възстановяване на балнео/СПА инфраструктурата”;
„Маркетинг – презентиране и активни продажби на българския СПА продукт. Културно-исторически термални маршрути”; „Предимство на сертифицирането по Наредба 2 на Министерство на туризма. Възможности за сътрудничество с НОИ, здравни каси и пенсионно-осигурителните дружества” „Панел за бизнес презентации”.
В рамките на програмата на Четвъртия годишен конгрес на БСБСПА, на гала-вечеря в Общинския театър на града, ще състои Церемонията по връчване на Годишните награди на съюза. В последния ден на конгреса за участниците община Кюстендил е организирала специална програма, за да представи богатата история и култура на вековния балнеоложки курорт и неговото съвременно развитие като СПА дестинация. Председателят на БСБСПА Стефан Шарлопов и колегите му от УС на съюза очакват силна професионална дискусия с водещи европейски и български експерти, свързани, както с иновациите в световната СПА индустрия, така и с ролята на общините и бизнеса за по-активното развитие на българските СПА дестинации.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 16, 17
ДАТА: 28.08.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s