Гърците най-многобройните чужди посетители в манастирите

манастирГърците са най-голямата група чужденци, идващи на поклоннически туризъм у нас, а освен страните, с които България има обща граница, основните пазари в сегмента за България са Италия, Испания, Израел и Русия. Това каза за „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„Южните ни съседи идват основно по големите християнски празници Великден и Коледа главно в манастирите и големите храмове в южната част на страната. Същото се отнася и за сърбите и гражданите на Република Македония“, поясни експертът. По думите му непрекъснато се увеличава броят и на хората, идващи у нас за покло търсят свети места, свързани с християнството, и те ги откриват в нашата страна.

Испанците и италианците ходят основно по манастирите – Рилския и Бачковския. По аналогична причина често до България пътуват и гражданите на Израел. Те посещават еврейската синагога в София и гробищата на техни предци в столицата и на други места в страната. За руснаците най-святото място е фобът на св. Серафим в руската църква „Николай Чудотворец“ в София. Руснаците посещават в София и храм-паметника „Св. Александър Невски“ и всички други църкви и паметници в страната, свързани с руско-турската освободителна война, като например храмът в гр. Шипка. Много интересни за тях са и манастирите около Велико Търново.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 22
ДАТА: 22. 08.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s