Уникална пещера на бисерите разкриха край Ракитово

пещераУникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални образувания с бисери от минерали, откриха спелеолозите край Ракитово. Пещерата разкрива невиждани до този момент красоти, убедени са тези, които са я видели, но засега пазят в тайна нейното местонахождение, за да я предпазят от недобросъвестна човешка намеса. На пещерата преди време се натъкнали геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов, разказа Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество. Организацията предвижда пещерата да бъде използвана отучените за подземна лаборатория и да се правят научни изследвания. А дотогава… тук работят специалисти от музея“ Земята и хората“, но ще бъдат поканени и чужди специалисти, които да изследват водите и вторичните образувания. Когато тръгнали да проучват този район от Родопите, родните спелеолози се натъкнали на малък отвор, който бил едва забележим между шубраците. Те решават да проверят какво се крие зад него и останали удивени. След като влизат навътре в изкуствено прокопаната галерия, пред тях се разкрива зашеметяваща гледка. Те виждат пътека от пещерни бисери, а стените и таваните са покрити със снежнобели образувания.
Забележителното е, че само за 50 години те са нараснали до такава степен. Обикновено се смята, че 1 см се образува за около 100 години. Според спелеолога
именно това превръща мястото в истинска лаборатория за изследователите. Районът на Западните Родопи над Ракитово е особено интересен откъм наличието на пещери, допълва и Ваньо Гьорев, един от основателите на Българското пещерно дружество и член на Управителния съвет на неправителствената организация. До момента в Ракитовско има проучени над 15 пещери, като безспорно най-интересна си остава “ Лепеница“. Тя е най-голямата и водните части в нея имат продължение. Надяваме се тази есен да се събере силен екип от водолази, който да довърши това изследване и трябва по-специална подготовка. Ракитовският район е интересен, защото там пещерите са в мрамор и както в Ягодина, с тази разлика обаче, че районът на Ракитово е контактна зона, т.е. има мрамори, които граничат с гранити. Може да не са много големи като обеми и дълбочина пещерите в района, но са изумителни с вторични образувания – с т.нар. сталактити и сталагмити, пещерни бисери. Този район е много благодатен. Последната пещера -образно наречена Бисерната, има изключителна наситеност на такива образувания. Силна минерализация, която я прави интересна. Може би тепърва ще открием и по-сложни, и по-дълбоки системи, надяват се пещерняците и определят Ракитово като приоритетен терен.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 17.08.2017г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s