Девойки месиха богородични пити с мълчана вода

pan4Девойки месиха богородични пити с мълчана вода във Възрожденската църква „Свети Лука“ в кюстендилското село Граница. Инициативата беше част от станалия традиционен празник за Кюстендил „Панагия -въздигане на хляба“. Този път беше наблюдаван от десетки чуждестранни туристи, сред които и американци.
„Първоначално девойките, които са участнички от конкурса „Кюстендилска пролет“, наляха мълчана вода от манастирската чешма. След това беше направено ритуално умиване на ръцете, пречистване, преди замесването на богородичните пити“, разказа една от участничките в проявата Елица Панева.

По традиция в двора на манастира и тази година възрастни жени показаха на девойките как се замесват питките. Момичетата успяха да ги украсят, а след което ги изпекоха в подници.

„За първи път в храма имаше обособен специален кът, където деца на 13-14 годишна възраст от региона също замесваха богородични пити и попиваха знания от по-възрастните майсторки от селото“, обяви още Панева.
На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 16.08.2017г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s