Артефакти от Залдапа ще видим в музей на открито

zaldapa.jpgАртефакти, открити в Залдапа – най-големия античен град във вътрешността на Добруджа, ще бъдат представени заедно с умален макет на крепостта в музей на открито. Бъдещият културен обект ще бъде изграден в село Крушари в рамките на проект с подкрепата на програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България“.
Археологическа експедиция през последните години откри в крепостта, известна като Добруджанския Помпей, забележителни паметници на раннохристиянската култура – трикорабна базилика с внушителни размери, епископска резиденция, крипти за свети мощи. Част от мраморна колона, изваяна от рядко срещан червен мрамор с бели ивици, орнаменти от изящна олтарна преграда, монети, фибули, търговски пломби и други са сред ценните находки.
Заедно с музея на открито ще бъде изградена и туристическа инфраструктура в Залдапа. Ще бъдат оформени кътове за отдих и в Суходолието и Скалните манастири, които са природни забележителности.
Проектът „Трансграничен съюз в сянката на историята“ предвижда редица дейности и в румънската община Хършова, разполага с общ ресурс от над 3 202 000 евро. Партньори в начинанието са и Музеят за национална история и археология в Констанца и Регионалният исторически музей в Добрич.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 8
ДАТА: 07.08.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s