Артефакти от Залдапа ще видим в музей на открито

zaldapa.jpgАртефакти, открити в Залдапа – най-големия античен град във вътрешността на Добруджа, ще бъдат представени заедно с умален макет на крепостта в музей на открито. Бъдещият културен обект ще бъде изграден в село Крушари в рамките на проект с подкрепата на програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България“.
Археологическа експедиция през последните години откри в крепостта, известна като Добруджанския Помпей, забележителни паметници на раннохристиянската култура – трикорабна базилика с внушителни размери, епископска резиденция, крипти за свети мощи. Част от мраморна колона, изваяна от рядко срещан червен мрамор с бели ивици, орнаменти от изящна олтарна преграда, монети, фибули, търговски пломби и други са сред ценните находки.
Заедно с музея на открито ще бъде изградена и туристическа инфраструктура в Залдапа. Ще бъдат оформени кътове за отдих и в Суходолието и Скалните манастири, които са природни забележителности.
Проектът „Трансграничен съюз в сянката на историята“ предвижда редица дейности и в румънската община Хършова, разполага с общ ресурс от над 3 202 000 евро. Партньори в начинанието са и Музеят за национална история и археология в Констанца и Регионалният исторически музей в Добрич.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 8
ДАТА: 07.08.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s