Туристи ще избират най-добрия сувенир на Панаира на занаятите

панаир занаятиМайстори от цялата страна показват плетива, тъкани, керамика, бижута.
Най-голямото артиз ложение в България Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, бе открито в Морската градина във Варна. Всеки посетител има възможността да види отблизо красотата на ръчно сътворените творби на иконописци, тъкачи, дърворезбари, кожари, медникари, бижутери, майстори на чанове, носии и прекрасни кукли.
Гостите на панаира имат възможността да опитат традиционен български мед, както и вкусен шипков марма лад.В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ са представени утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България.
Една от най-важните дейности на асоциация „Булгарика“ е откриването, представянето и популяризирането на талантливи майстори.
В проект „Открития“ тази година ще бъде представена атрактивната и изящна майсторка на плетива Анита Драганова, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.
В проекта „Да предадем занаят“ заедно ще тъкат своите слънчеви черги едни от най-добрите български тъкачи, учили се един от друг. Големият майстор Веселин Фесчиев ще работи стан до стан със своята ученичка, прославила се в цяла България с изключителния си талант Дарина Апостолова.
Проектът „Родове“ ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти – предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук.
Потомствените майстори на художествено стъкло Боби Коруджиков и дъщеря му Габи Коруджикова ще демонстрират как се развива талантът. В Сувенирната палата гражданите и гостите на Варна ще могат да гласуват за най-добрия сувенир.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, Пловдив, стр. 14
ДАТА: 04.08.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s