Една от най-посещаваните дестинации през лятото в Рила са Седемте рилски езера

7 рилски езрераЕдна от най-посещаваните дестинации през лятото в Рила са Седемте рилски езера. Ежедневно стотици туристи изминават маршрута от едноименната хижа до най-високото от тях – Сълзата.

Езерата са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 м надморска височина. Най-дълбоко от тях е шестото езеро – Окото, което е с 37.5 м дълбочина. Край петото – Бъбрека – се събират последователите на Петър Дънов и Бялото братство, които на 19 август посрещат на това място т.нар. от тях Слънчева нова година. Част от туристите спират дотук. Повечето обаче продължават по стръмния склон до най-високото – Сълзата.
Виктор Зарев: Реално тук има много, много хора, хиляди и няма един боклук хвърлен, което означава, че очевидно всички пазят чистота.
Гражданин: Нашата природа е уникална. Аз съм ходила в Швейцария на високите Алпи. Много кошмарно страшно. Това тук е страховито обаче меко, приятно, красиво.
Освен от красивата природа и необикновените гледки много от туристите остават впечатлени и от кристално чистата вода на езерата.
Служители на НП „Рила” всяка година извършват комплексен екологичен мониторинг в този район. Огромна част от посетителите се придвижват с автомобили по асфалтовия път до Паничище и хижа „Пионерска” и след това се качват на лифта до хижа „Рилски езера”. Немалко любители на планината използват и пешеходни маршрути. От хижата до петото езеро – Бъбрека – разстоянието се изминава за около час.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 04.08.2017г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s