Водата в Огняново е магнит за туристите

огняновоЛечебните минерални извори били благословени от Свети Павел. Хиляди туристи от България и чужбина избират да отпочинат и да потърсят лек за своите болежки в СПА курорта Огняново.

Причините за това не са малко – красива природа, минерална вода, чист въздух, изгодни цени и куп забележителности в региона. Минералната вода в Огняново лекува над 100 заболявания. Тя е с температура 39-43 градуса и се експлоатира още от древността. Водата е подходяща за лечение на болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. Мястото е популярно като лечебен център още от древността. Предполага се, че изворът Мирото в Огняново е благословен лично от първоапостол Павел. Легендата, която е известна в региона, всъщност почива на исторически доказателства, стана ясно на дискусия, организирана от бизнесмена Иван Биларев по повод откриването на нов параклис, наречен на светеца в бившия профилакториум в курорта. Предполага се, че при едно от пътешествията си да разпространява Христовата вяра св. Павел е отседнал в близкия до Гоце Делчев и Огняново Никополис Ад Нестум. В писмо до своя ученик Тит свети Павел го кани да го посети в Никопол, в който ще зимува. Има косвени доказателства, че това е именно Никополис Ад Нестум. На първо място свети Павел бил с разклатено здраве и се предполага, че минералната вода в Огняново е била подходяща и за неговите болежки. В същото време за важността на селището говори и фактът, че то е включено в библейските карти. Косвено доказателство е и че Никополис Ад Нестум е бил епископски център, а такива се основавали по места, посетени от първоапостолите. Затова и в двора на бившия профилакториум в Огняново от скоро се издига параклис, посветен на светеца. Мястото за градеж, основополагащият камък и параклиса са осветени лично от неврокопския митрополит Серафим.
Днес в курорта са изградени десетки комплекси с минерални басейни, а чарът на Огняново се допълва от факта, че селището е заобиколено от планините Рила и Пирин. В региона можете да разгледате и куп забележителности. Освен руините на вече споменатия град Никополис Ад Нестум, можете да посетите и няколко от най-красивите архитектурни резервати на България, които са били герои в не един или два български филма. Това са селата Лещен, Ковачевица, Долен и Делчево. Освен това наблизо са и историческият парк Градище, крепостта Свети Димитър в Хаджидимово, късноантичната и средновековна крепост Момини кули, ателието за развитие на традициите в село Гърмен, работилницата за възраждане на занаятите в село Дъбница. Освен това регионът е богат и на духовни паметници като манастира „Свети Георги Победоносец“ в Хаджидимово, неврокопския манастир Света Богородица – животоприемний източник“, църквите в Гоце Делчев, Огняново, Лещен, Ковачевица, Баничан, Мосомище, Долен. На всичкото отгоре регионът предоставя куп възможности за разходки и излети. Природните забележителности край Огняново също не са никак малко. Сред тях са вековните чинари на село Гърмен, местността Синия вир край Ковачевица, скалният ритуален комплекс Кози камък, пещера Ризовата дупка, Каялийските скали, резервата Тъмната гора, местността Попови ливади, Кременските езера, скалния феномен Сватбата при село Осеново, Канинската екопътека. В района на Гоце Делчев има и много предприятия за обувки, които шият както собствена продукция, така и на ишлеме. Затова в региона можете да намерите евтини и качествени дамски, мъжки и детски обувки. За това къде са изгодните магазини можете да попитате местните жители.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 18
ДАТА: 31.07.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s