Восъчни фигури на царе ни посрещат в крепостта „Кирилица“

хан кубратВосъчни фигури на царе ни посрещат в крепостта Кирилица, намираща се в „Двора на кирилицата“ в Плиска, а входът за забележителността е 6 лв., а за възрастни и пенсионери таксата е 3 лв., научи „Монитор“. да видят велики владетели от периода в които градът е бил столица на България.

В „Зала българска слава“ може да се види хан Кубрат, опрян на меч, държейки сноп стрели, разказа за „Монитор“ Карен Алексанян, създател на проекта. И поясни още, че основателят на първата наша държава хан Аспарух седнал на кон сочи с ръка, показвайки, че тук ще бъде България, а Тервел е с арабски шлем под краката. Фигура в реален размер има и хан Крум с Никифоровата чаша и Омуртаг до емблематичната колона, която е пълна реплика на намерения оригинал в Плиска. Гостите могат да видят и цар Борис, седнал на трон. Авторът посочи още, че предстои в залата да има още фигури и на хановете Кардам и Персиан, по които в момента се работи. Той уточни, че всичко се прави ръчно, дори
сабите, шлемовете, броните и дрехите. Сред новите придобивки в комплекса са и 14 барелефа на известни творци от народите, които ползват кирилица. Сега сме поставили акцента на детските писатели, обясни още създателят. И уточни, че България ще бъде представена от трима творци сред, които Леда Милева и Ран Босилек. Но барелефи ще има на сръбски, македонски, руски, румънски, молдовски, украински и други творци. А проектът ще бъде надграден още след няколко месеца. В момента се подготвя Алея на писателите, в която ще бъдат поставени бюстове на известни автори от всички народи, ползващи кирилицата. Очаква се началото да бъде поставено с монумент на Яворов, който ще бъде открит през септември или октомври, каза още Алексанян.
Японци, американци и холандци вече са били сред гостите, посещавали Двора на кирилицата“. От началото на годината туристите разгледали най-добрата каменна резба под формата на българските букви са близо 55 хил., съобщиха още от създателите. За сравнение през миналата година посетителите са били около 60 хил. Всяка година отбелязваме добри ръстове, но все още туристите са малко, коментира Алексанян. И допълва, че основно са българи от различни краища на страната, както и наши сънародници, живеещи в чужбина. През зимата служители на Интерпол са били на мястото в рамките на програма за обучение.
В деня от откриването входът е свободен, а посетителите ще могат да се насладят на изпълнението на Валя Балканска и гайдари. А датата не е избрана случайно, обясни създателят. И уточни, че на 27 юли църквата отбелязва светите Седмочисленици, които всички са създатели на глаголицата и на кирилицата. Освен това в същия ден се отбелязват и 1101 г. от успението на свети Климент Охридски.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма, в. Монитор.

ДАТА: 02.08.2017г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s