Голямата базилика в Плиска – свещена за християнски ритуали

базиликаГолямата базилика в първата българска столица Плиска е сред най предпочитаните места у нас за приемане на свето кръщение. Мястото, където са покръстени българите преди 1 152 г. е свещено и най-подходящо малките деца да тръгнат по светъл път, коментират свещеници. Християнските ритуали масови за няколко деца или поединично продължават, макар и под открито небе, макар и без да има специално обособено помещение. В църквата е имало баптистерий. Той е сред планираните за изграждане през тази година.

Както „Труд“ писа, правителството отпусна 800 000 лв. тази година, и Голямата базилика в момента се надгражда камък по камък. При кръщенетата ще бъде използвана и водата от открития свещен кладенец в базиликата. Живителната струя ще се пречиства от сребърни решетки.

По стари изчисления ще са нужни общо 7 млн. лв. за пълното завършване на храма. Има идея да бъде изграден и манастира край Голямата базилика, също да се повдигне и крепостната стена. Въпросът беше дискутиран на място от директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор | 27.07.2017 | 00:01 | стр. 2,3
ДАТА: 07.07.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s