Кои са петте най-привлекателни наши черноморски курорта?

созополСега с наближаването на летните месеци, навярно вече планувате къде да почивате по родните ни черноморски курорти. България е страна с уникална природа, изтъкана от най-красивите кътчета и места, които могат да се намерят по земята. Българското Черноморие е едно от тях.

Въпреки че в последните години много от българите започнаха да предпочитат по-екзотични и далечни дестинации, черноморските ни курорти си остават едни от най-желаните местенца за сънародниците ни и лятната им почивка. Те постоянно се модернизират и обновяват, за да посрещнат нуждите на съвременния човек. Същевременно са запазили своята хилядолетна история и могат да ни предложат множество паметници на културата. Ние решихме да предложим на вниманието ви петте най-привлекателни наши черноморски курорта, а вие сами ще решите кой е ваш личен фаворит -Несебър, Варна, Балчик, Созопол или Св. Влас. Те са едни от най-старите градове в района на Черноморието, съчетаващи уникална девствена природа с модерно изградена курортна среда. Тук имате възможност да се порадвате на слънцето и красивата природа, да посетите културни руини и паметници, да отседнете в хотели на световно ниво и да се възползвате от яхтения туризъм, който тези дестинации предлагат. Модерно изградените им пристанища са благодат за любителите на морските пътешествия, яхтите и ветроходството. Възможността да погледнете крайбрежната ни ивица, уникалната й природа и градове от морето не е за изпускане. Дължината на крайбрежието ни, което е и източна граница на страната, е 354 километра. Води началото си от нос Сиврибурун при границата ни с Румъния и свършва при устието на река Резовска на границата ни с Турция. Условно крайбрежието ни се разделя при нос Емине от величествената Стара планина, тя бележи Северно и Южно Черноморие. Южното ни Черноморие се характеризира с безбрежни плажове с фин пясък, докато Северното има по-скалист и неравен релеф. Цялата тази красота може да бъде обхваната с един поглед от палубата на удобна яхта, бързо и лесно можете да разгледате голяма част от черноморските ни градове. Избрахме за вас именно тези черноморски курорти поради ширината на блендата от възможности, които биха могли да ви предложат. Общото между тях са модерно изградените им пристанища, даващи ви уникалната възможност да погледнете на почивката си с други очи и да изпитате нови и незабравими усещания на достъпни цени. Няма да сбъркате, избирайки една от тези дестинации, а защо не всички от тях комбинирано, поне за няколко дни. Подарете си една нова, различна и незабравима почивка това лято. Разходете се с яхта и разгледайте петте от най-ярките ни черноморски курорти. Независимо дали сте на романтична, или семейна почивка, тези пет дестинации няма да ви разочароват. Нека ви разкажем по малко за всяка от тях и какво може да ви предложи:

Варна – морската ни столица – Най-големият град в България на североизток и на Черноморието ни въобще. Център на администрацията за Варненска община и област. Градът е „Морската столица на България“. Тя е изходна точка и център за черноморски курорти по северното ни Черноморие. Градът е разположен във Варненския залив и едноименното му езеро. В района от Евксиноград до Златни пясъци има множество вилни зони. В околността се намира и река Камчия с уникалните по рода си лонгозни гори и Аспаруховия мост, известен на любителите на бънджи скоковете. Като космополитен град възможностите за модерни забавления са много, същевременно запазената старинна архитектура и църкви ще ви очароват допълнително. Прочутата Морска градина и делфинариум, планетариумът „Николай оперник“, църквата „Св. Анастасия“ от 18 век, катедралата „Св. Богородица“, Военноморският музей, конгресен и фестивален център, Варненски некропол – отличен като най-старо златно съкровище в света, и не на последно място, голямо ях-тено пристанище са някои от забележителностите, които може да посетите.

Древен Созопол – Няколко неголеми полуострова в южната част на Бургаския залив образуват града. Созопол е „Древният и вечен град“. Той е едно от най-старите средища в България. Древна Аполония, както е бил наричан, ви предлага неповторима гледка от и към морската шир с нестандартния си релеф. В него са вплетени модернизъм, старинност и култура, изразени чрез сгради от различни стилове и епохи. В околностите могат да се разгледат: прочутите Змийски остров и остров Св. Иван, където могат да се видят защитени видове птици и исторически паметници на културата. Връх Бъкърлъка и намиращите се там древни тракийски крепости несъмнено трябва да бъдат посетени. В близост тече и река Ропотамо. Резерватът „Старинен Созопол“ е място, където могат да бъдат видени 180 къщи музеи, датирани от 18 и началото на 19 век. Като един от нашите черноморски курорти, градът е домакин на културния фестивал „Аполония“. Можете да посетите: базиликата от 15 век „Св. Богородица“, църквата „Св. Богородица Калеоса“, датираща от приемането на християнството, Археологически музей, картинна галерия и яхтено пристанище, където да наемете яхта за един ден и да освежите почивката си.

Антична Месембрия, днешен Несебър – Преди повече от 3200 години възникнал като град, Несебър е един от древните градове в границите на Европа, но лична българска гордост. Несебърският полуостров е разположен на южното ни Черноморие и е част от административна област Бургас. Несебърският залив води началото си от нос Емине на Стара планина, където и условно е границата между южното и северното ни Черноморие. Модерно изградените му две пристанища са домакин на ветроходни регати. Любителите на мореплаването могат да се насладят на пейзажа от палубата на модерна яхта, която могат да наемат. Старинният чар и крайморската структура на черноморски град са притегателна сила за много туристи. Дълъг около 400 метра провлак свързва новата и старата част на града, там се намира и „Мелницата“ – символ на Несебър, и останките от запазените порти и крепостни стени от 4 – 6 век. В старинната част на града има 42 консервирани църкви от миналото, а къщите музеи са датирани от късното Българско възраждане. Можете да посетите: Археологическия и Етнографския музей и църквите „Пантократор“, „Йоан Кръстител“, „Старата Митрополия“.

Дворецът в Балчик – Балчик е малък и китен град, разположен на северното ни Черноморие. Стратегическото му разположение е отправна точка към черноморски курорти като Варна, Каварна, Албена и Кранево, та чак до нос Калиакра. Природата тук е девствена и е чудесно място за среща с множество защитени видове птици. Една от най- значимите му забележителности е Балчишкият дворец с прилежащата му ботаническа градина от 1924 година, резиденция на кралицата на Румъния. Тук любителите на плаването по море могат да се възползват от новоизграденото модерно яхтено пристанище. Наличието на 2 голф игрища ще заинтригува привържениците на голфа. Нос Калиакра е чудесно място за пикник, а рибарите могат да се насладят на богатия морски улов. Художествената галерия, Историческият музей, храмът „Св. Николай Чудотворец“ и дворцовият параклис „Св. Богородица“ заслужават вашето внимание.

Покровителят на морето Свети Влас – Това древно средище датира още от 2 век, създадено от древните траки, обитавали земите ни. През 2006 година Св. Влас е обявен официално за черноморски град. Той е част от община Несебър и област Бургас. Сгушен в южните склонове на Стара планина и непосредствено близко до морето, това градче ще ви омагьоса с чара и оживлението си. В близост са черноморски курорти като Несебър, Слънчев бряг, Бургас и вилно селище Елените. Така наречената „Перла на Българското Черноморие“ има модерно яхтено пристанище и е сравняван с Монако по своя блясък и лукс. Уникално е съчетанието от модерна съвременна инфраструктура и девствена по рода си природа. Ежегодно се организират Регата по ветроходство „Св. Влас“ и едноименно суперрали. В близост е нос Емине, където могат да се намерят останки от манастири, крепостни стени и морски фар. Наблизо се разлива и река Камчия с неповторимите си лонгозна гора и природен резерват. Могат да се видят останки от манастири, датирани от 14 век, които са били разрушени през 18 век: „Св. Петър“, „Св. Илия“, „Св. Андрей“, Св. Анна“ и други.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s