Съкровища за милиарди лежат в Черно море

КАЛИАКРАБългария е бедна на подземни богатства. Богата е на скрити съкровища като Панагюрското, Вълчитрънското, Рогозенското. Всички са открити случайно. Късметът помага и на подводни археолози да попаднат на слитък от времето на Троянската война. Извадена край Калиакра, находката е сплав от злато, сребро и мед. Факт, който свидетелства, че акваторията на нашето Черноморие е златна мина. Според проф. Божидар Димитров на дъното лежат милиарди и чакат своите откриватели. Това са кораби, потопени в битки или пометени от бури. По крайбрежието има и цели потънали селища, жертва на ерозията. Останки от градежи със спотаени под вълните тайни.

Византийски и венециански крушения: Историческите извори сочат, че през 776 г. цяла византийска флотилия отива на дъното край днешно Поморие. В друга хроника е отбелязано крушение на венецианска галера пак край нашите брегове. През 1296 г. тя носела товар сребро от Трансилвания. При последната обсада на Константинопол през 1453 г. Венеция е съюзник на Византия. Престолният град е атакуван от Мехмед II Завоевател. Сред защитниците са и 10 хиляди венецианци. Император Константин XI Палеолог вижда, че столицата е обречена. Моли съюзниците да спасят дворцовата хазна. Венецианска галера е натоварена с купища злато и скъпоценности.
Опъва платна на север в средата на май. Целта е да хвърли котва в сегашна Одеса, откъдето съкровището да продължи към Рим. Претовареният кораб потъва в Бургаския залив.

Морето ни е „черно заради пирати: Не е ясно доколко пиратството има дял в тези драми. Знае се обаче, че още в древността разбойници пресичали пътя на търговските кораби по Евксински Понт. Ксенофонт, който е обикалял наоколо, пише: „Траките, населяващи областта, си поделили бреговата ивица със стълбове и всеки прибирал това, което попаднело в неговата част. Говорело се, че по-рано, преди да си разделят брега, те се избивали едни други при събиране на плячката. При тях се намирали много легла, сандъци, свитъци и разни неща, които моряците носят в своите сандъчета.“ Древните разбойници използвали плитчините, където засядали корабите, връхлитали върху тях и ги плячкосвали. По-късно измислили уникално Зловещо хоро. При буря пиратите наклаждали на брега огън и почвали да танцуват около него. Телата им пресичали светлината така, че откъм морето наподобявала фар. Изпадналите в беда съдове се заблуждавали и засядали в пясъка или се разбивали в скалите.

Мъже от кол и въже на остров Свети Иван: Остров Свети Иван край Созопол е бил „пиратска република“. През XVII век мъже от кол и въже превземат скалистата твърдина и я превръщат в база за разбойническите си набези. Казаци, омешани с всякакъв друг измет, се настаняват в манастира „Св. Йоан Предтеча“. Той е един от най-големите по българските земи. От години археолози разкопават светата обител и вадят свидетелства за пиратското битие. В манастирската църква са открити чаши, съдове и кости – документи за някогашни оргии. Гюлета от корабна артилерия говорят за люти крайбрежни битки. През 2010 г. сред находките беше намерен реликварий с мощи на свети Йоан. Черноморските хайдуци плячкосвали крайбрежието на империята и васалното на султана Кримско ханство. В „Летопись событий в Югозападной России в XVII веке“ на Самоил Величко има сведения за погроми над Созопол, Варна, Балчик, и други пристанища.

Пиратската флотилия е потопена край Несебър: През 1629 г. на империята й дотяга пиратският тормоз и падишахът решава да ликвидира въпроса. През лятото праща наказателна ескадра от 15 галери. Във всяко корито лъскат ятагани по 300 еничари. Пиратите отблъскват атаката. Тогава към острова опъват платна още 14 кораба. Турците го намират обаче запустял, разбойниците са драснали на север. Веслените им ладии са натежали от антични предмети, църковна утвар, златен и сребърен обков. Хайката ги настига край Несебър, където пиратската флотилия е потопена. Осем ладии с 260 души екипаж отиват на дъното. Малцината оцелели са приковани към веслата на османските галери. „Експедиция на Националния исторически музей локализира през 1994 г. една от тези лодки и я засне със сонар, но тя е на 55 метра под водата. Дълбоко е за нашите възможности“, съжалява Божидар Димитров.

Вълчан войвода крие имане при Маслен нос: Родом от лозенградското село Паспалево, той води дружина в края на XVIII и началото на XIX век. Висок, едър, с дълга черна коса, с гайтанлии мустаци и светли гълъбови очи – така го портретуват старите хроники. Вълчан правел засади по пътя Цариград – Виза – Силистра, откъдето минавали богатите търговски кервани. Хайдутувал и по море. Флотата му контролирала района между Кюприя (Приморско) и турското пристанище Мидия. Вълчановите гемии дебнели в затулените заливчета, изскачали изневиделица и плячкосвали корабите. Народът е обезсмъртил подвизите в песен: „Вълчан с гемия плуваше и си на турци мъстеше…“
Златото морският харамия криел в тайник при Зейтин бурун, сега Маслен нос. Изконна мечта на всеки иманяр е да изрови съкровището. Седем казана с жълтици, три медника с бели пари и още един с цванчове чакат да излязат на светло. В отделно ковчеже са накитите и брилянтите.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 15
ДАТА: 21.07.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s