Търсят съкровище на остров Света Анастасия

Aerial photos of south coastline of Black SeaМалкият остров Света Анастасия е обвит в тайнствени легенди, които обещават истинско пътешествие във времето. Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова.

Причина за кървавите набези на морските разбойници е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Друга легенда разказва, че преди много векове до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. Някои вярват, че под самата Св. Анастасия е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но досега никой не го е намерил.
Света Анастасия е единственият обитаем остров в България. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас и е изграден от вулканични скали. Площта му е само 0,01 кв. км, а височината е 12 метра. На него се намира старинният манастир „Света Анастасия“. Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на духовната обител е грамота на Вселенския патриарх Йеремия II от 1575 година. След Деветоюнския преврат през 1923 година занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор. Там са затворени 132 комунисти и земеделци. Днес островът е вълнуваща туристическа атракция. Гостите могат да отседнат в реставрирания манастир, чиито килии са превърнати в уютни спални. На острова има ресторант и църква, както и малък кей, до който има редовен морски транспорт.
Островът влезе в топ 3 на класацията „Чудесата на България“ на вестник „Стандарт“ за 2014 г.
Света Анастасия посреща по 300 души на ден. По оперативна програма община Бургас закупи специален кораб, който да вози туристи до острова. Корабът „Света Анастасия“ разполага с места за 100 души, има 10-членен екипаж.
В дните, когато на острова се провеждат театрални постановки и концерти, туристите са над 800. На 14 юли се очаква там да няма празно място, защото тогава концерт ще има Рут Колева.
50 000 туристи е посрещнал Света Анастасия през 2016 г. Очаква се тази година посетителите да са двойно повече.
Една от най-големите атракции за туристите са белите делфини, които плуват около Света Анастасия. Всеки от тях се казва Павлон – на името на шефа на острова Павлин Димитров.
Гостите могат да опитат рибена чорба по тайна древна рецепта и чай от билки, които растат само на острова. На тръгване туристът получава сертификат „островитянин“.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 14.07.2017г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s