Край Варна започна изграждането на най-големия исторически парк

clothing-treasure_24Уникален исторически атракционен парк, който съхранява българската история и дух, ще бъде изграден край Варна. Автор на идеята е Ивелин Михайлов, който тази година получи наградата на Горна Оряховица за принос в областта на културата.

На терен от 130 дка между селата Ветрило и Неофит Рилски ще бъдат пресъздадени няколко важни исторически епохи. Проектът е на стойност 50 млн. евро.Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са потвърдили участие в проекта. Плановете са до 2019 г. комплексът да бъде завършен.
Идеята е в парка да бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр. Хр. до падането на страната ни под османско владичество. В комплекса ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света – Варненския халколитен некропол, отпреди 8000 г. В парка ще има 7 къщи, 3 от тях – наколни. Място ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000г., с каменна крепост с 3-метрови стени и 2-етажни къщи. Дворец от времето на Севт ще представя тракийската епоха, ще бъде създадена и тракийска култова сграда хероон.
Дворците на владетелите от Първото и Второто българско царство в Плиска и Царевец също ще имат свое място в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Велико Търново ще се извисява статуя на цар Асен I.
Консултант за двореца е археологът Явор Василев, а статуята ще е висока 2Д) м и е по възстановка на Владимир Димитров.
Общият брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови. Освен възстановките на сгради и артефакти в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история.
Проектантите са помислили и за храненето на посетителите. Ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня ще работят на територията на парка.

ИЗТОЧНИК: в. Телеграф, стр. 5
ДАТА: 11.07.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s