Откриха обновената Морска градина в Бургас

морска градинаПремиерът Бойко Борисов откри обновената Морска градина в Бургас, а водата във фонтана тръгна след натискане на дистанционно от него.
Историческото ядро е изградено точно преди 100 години от архитекта Георги Духтев.

Това е място, където бургазлии се разхождат и прекарват свободното си време, а Общината организира всякакви събития -от спортни до екологични.
Димитър Николов, кмет на Бургас, благодари на премиера за помощта, тъй като историческото ядро е било държавна собственост. „Дълги години Община Бургас се опитваше да намери възможност и средства, за да го реконструира. След като г-н Борисов се намеси и Министерски съвет го прехвърли за стопанисване и управление, ние станахме възможни бенефициенти по оперативна програма „Региони в растеж“. Имаше няколко административни сложности и затова тук е и министър Нанков, който тогава беше заместник-министър и ни помогна, за да се решат в срок и да може община Бургас да кандидатства.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че проект лесно се печели и реализира, но доверието на европейските партньори е трудно за печелене. За това той отличи предните два кабинета на Бойко Борисов и ако не е било спечелено доверието тогава, то този и куп други проекти нямаше да се случат.
Премиерът от своя страна честити на бургазлии за реновираното историческо ядро на градината. Той пожела те и повече гости на града да могат да се радват на хубавата обстановка в нея. Към Димитър Николов, Борисов се обърна с думите: „Кмете, не помня да има нещо, което да си поискал и да не сме го изпълнили“.
По проекта е изградено изцяло ново енергийно-ефективно осветление, цялостна подмяна на алейната мрежа, система за поливане, включително и такава, която задържа дъждовната вода и я използва за напояване на голямата площ, достигаща 120 дка. Кметът заяви на представителите на Министерство на културата, че всички 60 изисквания са били покрити, включително и палма, която е била преди 100 години там. За палмата похвала екипът получи и от Борисов, че са успели да намерят точно такава. „Мерихме я по снимката, дори на размери е еднаква“, шеговито уточни премиерът.
Извършен е също така основен ремонт и рехабилитация на съществуващата някога детска площадка пред хотел „Приморец“. Нейната приблизителна площ е 300 кв. мие предназначена за възрастова група от 3-12 г. Монтираното комбинирано детско съоръжение е с функции за катерене, висене, пързаляне, комуникация и ролеви игри. Липсата на ограда се обуславя от факта, че площадката се намира в паркова територия, а пейките са разположени на места, от които е налице максимална видимост към всички зони.
Осигурено е видео-наблюдение на територията на Приморски парк – стара част, от паметника на Пушкин до хотел „Приморец“, до входно-изходните точки на границата с градската част по протежението на бул. „Демокрация“ и крайбрежната алея от входа на Централния плаж по предмостовото пространство.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 3
ДАТА: 11.07.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s