Спящото селище в морето край Ропотамо

ропотамоПреди 6000 години в района на устието на река Ропотамо е съществувало селище. Това са открили учените от Черноморския археологически проект Black Sea MAP след първия етап на проучванията си през тази година.

Още по-интересното откритие на подводните археолози е, че на това място последователно са съществували селище от ранната бронзова епоха, тържища и пристанища от времето на най-ранната гръцка колонизация на Черно море, а след това и от ранновизантийската епоха, Средновековието и османския период. Според д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, морето постепенно е отнемало парчета от сушата. Откритите селища са били на сушата преди 6 хилядолетия, но повдигането на нивото на морето ги е поставило под водата впоследствие.
Морското равнище се е вдигнало постепенно с около 7-8 метра и поради тази причина подводните археолози са се натъкнали наясно изразени пластове от различните епохи. Открити са и множество артефакти -главно луксозна керамика от различните епохи в района. Според д-р Калин Димитров местното население е използвало залива пред устието на река Ропотамо, защото е пренасяло стоки откъм Меден рид в Странджа планина към пристанищата. Самите древни селища и тържища са се намирали по южния склон на нос Свети Димитър в резервата „Ропотамо“.
Многопластовият археологически обект се намира на 4-5 метра дълбочина и е открит случайно още през 1972 г. от бургаския археолог проф. Иван Карайотов. Проучван е частично през 1982 година. Д-р Димитров разказа, че подобни праисторически подводни обекти има в района на рибното пристанище на Бургас, на полуостров Атия, който обаче е военен обект, а също така около Созопол, в местностите Стамополо край Приморско и Урдовиза край Китен и в района на Ахтопол. Никъде обаче обектите не са запазени така, както в устието на Ропотамо, където никога не е имало голяма строителна дейност.
В рамките на черноморския проект Black Sea MAP миналата година експедицията откри 40 потънали кораба на дълбочини между 90 и 1700 метра, които бяха Запазени идеално заради липсата на кислород на тази дълбочина в Черно море. Според д-р Димитров античните артефакти са се запазили отлично именно поради тази причина. Те ще помогнат на учените да очертаят както човешкото присъствие по българското крайбрежие в един огромен период от време, така и променящите се функции на района.
Експедицията е финансирана от британската Фондация за експедиции и образование (Expeditions and Education Foundation). Екипът се състои от изследователи и студенти от Центъра за подводна археология, град Созопол; Националния археологически институт с музей, БАН; Центъра за морска археология в Университет Саутхемптън, Англия; Университета „Кънектикът“, САЩ, и Университета „Сьодертьорн“, Швеция.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 07.07.2017г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s