Ахтопол стана лятна галерия на открито

ahtopolУникален за България туристически маршрут за градско изкуство се появи в Ахтопол. Морският курорт стана артсцена на най-мащабния международен фестивал за градско изкуство в България – We АП Write.

Фасадите на къщите и оградите грейнаха с нова визия. Стар морски вълк, смешен октопод върху автомобил, риби чудовища, гмуркач с велосипед, градска русалка – това са само част от картините, които останаха след фестивала.
Художници от пет държави се събираха в Ахтопол, за да превърнат целия град в произведение на изкуството. Те изрисуваха 30 стени на частни сгради в морския град в рамките на една фестивална седмица. Целта на организаторите от сдружението „140 идеи“ е да превърнат Ахтопол, община Царево, в дестинация за арт туризъм на Българското Черноморие.
Във фестивала участваха световноизвестни фасадни художници като Алфонсо
Алварез – AL, Маноло Меса, Corte, Tretze, Milu Correch, Faunagrafic, RocketOl, 140 Ideas, Arsek & Erase и много други.
„Размахът на фестивала е такъв, че спокойно може да превърне града в дестинация за арт туризъм на европейско ниво“, категорични са художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов от сдружението.
Специално за фестивала организаторите отпечатаха карти, които да водят посетителите през изрисуваните фасади, разпръснати из целия Ахтопол.
Произведенията се радват на голям интерес, а в града вече обикалят първите групи наши и чуждестранни гости, дошли да видят на живо иновативния туристически маршрут.
Обиколката на всички стенописи трае между час и половина и два часа, като маршрутът включва също прекрасни гледки към Стария град, фара и пристанището.
Организаторите предвиждат поставяне на информационни табели пред всяко произведение.
„Миналата година художници изрисуваха фасадата на нашата къща за гости и така се роди идеята за събитието. Оттогава интересът към нея се увеличи двойно. Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическата наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма“, споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала.
Организаторите се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за една интензивна творческа седмица.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 15
ДАТА: 04.07.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s