Потайностите на Камен бряг и Яйлата

камен брягЛетувате ли по Северното Черноморие, не пропускайте да се отбиете до Камен бряг. През пролетта тук можете да видите в цялото им цъфтящо великолепие последните останки от естествена степна растителност по нашите земи, а през лятото -многобройни пещери, тракийски светилища и антични некрополи, с които изобилства крайбрежието между Камен бряг и ваканционното селище „Русалка“.

Тази богата на природни и исторически забележителности 500-метрова ивица от високия морски бряг е част от защитената зона Калиакра.
Камен бряг е на 20 км от Каварна. Трябва да влезете в града, за да хванете отбивката за Българево. След 6 км от центъра на селото продължавате наляво по главния път за Свети Никола и Камен бряг. След като влезете в Камен бряг, отбийте вдясно по третата пряка, която ще ви изведе след 700 м до местността Огънчето. Последните 200 м може да минете пеш по черния път.
Местността дължи името си на стар газов сондаж. Вечер край огъня се събират летовници, за да попеят и посвирят на култовото рокаджийско място. На метри високото варовито плато свършва с почти отвесен скален склон в морето.
Ако с джип или пеш продължите по черния път на юг, след 2 км стигате до археологическия резерват „Яйлата“. Приморската тераса с площ 300 дка завършва с високи до 60 м скали, които се мият от морските вълни. В тях са картографирани 101 издълбани от ерозията и човешката ръка пещерни жилища. Според археолозите те са били заселени още през петото хилядолетие пр. Хр. Между платото, скалните жилища и морския бряг има множество пътечки.
Друга археологическа забележителност са трите вкопани в каменния бряг фамилни гробници, датирани към 3-5 в. Първият некропол е разположен край още по-старо тракийско светилище, което е ориентирано в посока на изгряващото слънце.
В северната част на Голямата Яйла се намират руините на византийска крепост от края на 5 в. От морето я делят отвесни недостъпни скали. Останките от четирите отбранителни кули и основите на крепостните стени личат добре откъм западната част на високата каменна площадка.
Тук се разказват много легенди за пирати и заровени в пещерите съкровища. Според една римският поет Овидий е прекарал последните си дни в пещера на Яйлата. В това предание може би има историческа истина, тъй като Овидий е бил заточен от император Август в крепостта Томи – сегашния румънски град Кюстенджа. Хипотезата е, че той е избягал с кораб и е бил подслонен от местното население в Яйлата.
Резерватът е местообитание на 270 животински вида, повечето от които са защитени. Над намиращото се по протежението на Виа Понтика крайморско плато преминават над 178 вида прелетни птици.
Ако сте с джип, вместо да се връщате обратно към с. Камен бряг, може да продължите на юг по черните пътища. След около 3,5 км, наслаждавайки се на фантастична панорамна гледка от високия бряг към морето, ще стигнете до „Русалка“. Оттам хващате асфалтовия път за с. Свети Никола и след 20-ина минути ще сте отново в Каварна.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

ДАТА: 07.07.2017г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s