Фестивал на лавандулата популяризира земеделието и туризма в Чирпан

Lavandula-330Фестивал на лавандулата тази година ще се проведе на 1 юли в Средно Градище. Акцент в програмата ще бъдат отглеждането, преработката и производството на продукти от лавандула.

Националният фестивал на лавандулата е посветени на фермерите, агроспециалистите, предприемачите, експертите от областните дирекции по земеделие.

„България и българските земеделски стопани заслужават да имат свой фестивал, посветен изцяло на лавандулата. Това е единственият празник, честващ отглеждането на културата и производството на лавандулово масло в страната“, каза Нина Гиргинова, председател на организационния комитет на Националния фестивал на лавандулата. Съорганизатор на събитието е Община Чирпан.

Празникът в Средно Градище, община Чирпан ще започне с разходка, организирана от туристическото дружество в града. Участниците ще се съберат в 8 ч., на площада пред общината, след което ще бъде направена едночасова обиколка на най-добрите лавандулови насаждения. Ще посетят работилници, в които всеки, който би искал, може да твори с лавандула. Ще има пазар на биохрани и други продукти с лавандула, както и фотоизложба, изяви на певци, поети, художници и въобще всички занаяти, свързани с лавандулата. Ще бъде избрана кралица на лавандулата, която ще бъде представител на най-добрите постижения на производството на тази етерично- маслена култура в региона. Вечерта ще завърши с концерт с фолклорна и естрадна музика. В деловата част от фестивала е предвидена среща на фермерите с представители на Държавен фонд „Земеделие“, министерството на туризма и общинската администрация.

„Миналата година имахме лавандулов мед, който свърши най-бързо. Имаше също сладка с аромат на лавандула, сладолед и тестени сладкиши“, каза още Гиргинова. Очаква се тези продукти отново да присъстват на празника. Освен това, Чирпан вече има своя марка чай „Лавандулово момиче“, който съдържа лавандула, жълт кантарион, риган.

Читалищата са най-сериозният участник във фестивала. В тях се провеждат работилниците, където се реализират творческите идеи на всеки, който има желание да се включи в тях. Ето защо всички средства от продажбата на продуктите, ще отидат, като подкрепа за читалищата.

„Бихме искали да привлечем вниманието върху лавандуловия туризъм като алтернативен вид туризъм“, каза организаторката. Целта на фестивала, по думите й, е да събуди интерес у младите хора, към отглеждането на културата. „Бих желала този празник да даде повече надежда на младите хора, които разполагат с ресурса земя, но имат своите колебания да се обвържат със земеделие. Ще ми се младите хора да не търсят друг поминък, когато имат земя, а да се впуснат по-смело в отглеждането на лавандула. Държавата трябва да стои по-убедително зад тези хора, не бива да позволяваме те да напускат страната, а да им покажем, че има място за проспериращо земеделие в страната за онези, които искат да успеят“, каза Гиргинова.

Припомняме, че от 2012 г. страната ни е на първо място в света, по отглеждане на лавандулови масиви и по производство на лавандулово масло. България произвежда около 120 тона масло, докато Франция, която е на второ място в света, има годишно производство от 30 тона. Тази етерично- маслена култура е изключително интересна, защото има широко приложение. Тя може да се вложи в храни, напитки, козметични продукти, припомня още Гиргинова.

ИЗТОЧНИК: в. Земя
ДАТА: 27.06.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s