Фолклорна фиеста събира 7 хиляди край Леденика

леденикаСтоматолог и научна работничка ще се венчаят пред всички като във „Време
разделно“.  Цяла Враца е в трескава подготовка за националния събор на народното творчество. Работи се на пълни обороти по много фронтове, обяви кметът Калин Каменов. Част от служителите смениха работното си място с поляната пред пещерата Леденика в Балкана, на 16 км от града. На 24 юни на тази поляна започва съборът. Сили и вдъхновение за него им дава миналогодишното му първо издание. Макар и ново на културния фронт, то носи на общината две награди, свързани с туризма. Първата съборът получава в категорията „Духът на България“ в конкурса на министерството на туризма. След това приз за фестивален туризъм общината получи и от „Българските награди за туристическа индустрия“. Съборът започва с възстановка на народния обичай „Брашленкьо“, с който момите са гадаели своя късмет в женитбата. Ще има и кратко честване на Еньовден. Ще последват изпълнения на певци и танцьори от много фолклорни области на страната. До преди ден се бяха записали 69 състава с 1200 участници. Те са от Видин, Монтана, Плевен, Русе, Добрич, Кюстендил, Враца. Любителите на българските традиции ще видят гайдари от Калофер, сурвакари от село Драгун, обичая от русалската неделя „Калуш“, магически нестинарски танц. Публиката ще се любува на надиграване между 4 фолклорни клуба с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра. На събора ще се представят народните певици Мария и Магдалена Филатови, Берковската духова музика, мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“, Светлин Миланов.
Вторият ден – 25 юни, е своеобразната кулминация на събора. Тогава пред погледите на хилядите гости ще се врекат във вярност Ивайло Тодоров, стоматолог от Мездра и Мария Спасова, главен асистент в Института по полимери към БАН, София. Ритуалът за сключването на гражданския брак ще извърши кметът Калин Каменов, а венчавката митрополит Григорий, който ще благослови младите. Гости на сватбата ще бъдат 1000 души. Те ще седнат на трапеза, досущ като тази във „Време разделно“ на Антон Дончев. Ще насядат на поляната около дълги месали. Общината е поръчала 2000 глинени купи и чаши а местен грънчар бърза с изработката им.. За всички сватбари ще има пресни пити, курбан чорба, сирене, кашкавал и вино. Досега 570 души са изразили желание да седнат на сватбената трапеза. Условието е те да бъдат облечени в народни носии. В народни носии ще бъдат облечени и младоженците. В момента ги шием в ателие в стария град на Пловдив, издаде сватбената изненада младоженецът д-р Иво Тодоров. Поръчахме ги при най-добрите майстори в бранша. Моят костюм ще бъде северняшки, защото съм от Мездра, а на булката – шопски, тъй като тя е от София. Двамата чакат гости от Варна, които също ще облекат народни носии от своя край. Нека всеки да облече костюм от своята фолклорна област, но да е автентичен, изтъква докторът. Младоженците се познават от 16 години, но от 8 години живеят заедно. Имат две деца – на 4 и 6 години. Досега не са намерили време да скрепят живота си с брак, но пък са дочакали да го направят пред многобройна публика, по народен обичай и с уникални облекла. На събора много майстори на народни занаяти ще представят своята продукция. До вчера заявка за сергии под шатри са дали 21 майстори – от Враца, Троян, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен, Трявна… Всеки ще може да си тръгне от събора с
ръчно изработени сувенири – килими, чанти, торби, шарени черги. Ще може да си купи и народна носия, ризи, народен музикален инструмент, стари български накити, битова керамика. Пчелари ще предлагат мед, медовина и илачи от пчелен восък. Майстори ножари и копанари ще показват как изработват ножовете и дървените съдове. Който иска да се научи да тъче черга или да върти грънчарско колело, ще може да го направи. На поляната ще има стан и грънчарска работилница Предвиден е и кът за малките. На тях общинарите им предлагат да поиграят на игрите на техните баби и дядовци -„Кральо, портальо“, „Хвърчи, хвърчи, орел“ ,“Чин чин пръстен“, „Ораторе, Бораторе“ и др.
Седмица преди събора всички легла в хотели, хижи и къщи за гости в района на Враца са ангажирани. Съборът ще се окаже и много печеливш за хотелиери и ресторантьори, за търговци и занаятчии. Подготвяме нещо много интересно, атрактивно и стойностно, каза кметът. Искаме да съперничим на най-големите наши фолклорни събори тези в Копривщица, Жеравна и на Рожен. Северозападът не спи, той живее и това ще покаже и нашият събор, убеден е той.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 4
ДАТА: 22.06.2017

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s