Две бижута в Стария Пловдив грейват

аптекаДве от бижутата на Стария Пловдив ще заблестят след основни ремонти. Това са аптека „Хипократ“ и галерия „Златю Бояджиев“. „Заедно с ремонта на къща „Хиндлиян“ в трите обекта влагаме 95 000 лева“, обясни шефът на „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански. В аптека „Хипократ“ – единствения музей на фармацията у нас, ще бъдат изписани художествено стените й отвътре. Ще се прави дренажна система и вертикална хидроизолация на източната й стена откъм ул. „Княз Церетелев“. Общата стойност на ремонта е 32 хил. лева. В нея туристите се потапят в медицината от времето на Българското възраждане до началото на XX в. Лекарствата са се приготвяли от билки, минерали и естествени мазнини. Могат да се видят дипломи на лекари и фармацевти, завършили на Запад. Приборите и пособията са произведени във Виена и Берлин. Сред експонатите е запазена метална каса от началото на миналия век, изработена в Америка. Сградата е построена от д-р Сотир Антониади – един от първите дипломирани лекари след Освобождението. Този обект е един от маршрутите на туроператорите и затова Кафтански държи той да бъде в изряден вид.

Ремонт започва и в друга емблематична сграда – галерия „Златю Бояджиев“. Той обаче няма да попречи на работното й време. В къщата са изложени 72 картини на бележития художник. Сградата е строена през 1862-1865 г. от възрожденеца д-р Стоян Чомаков. От 1984 г. там е разположена най-голямата колекция на гения от Брезово. Освен пренареждане на керемидите ще бъде направена лепена хидроизолация на покрива, уточни шефът на „Старинен Пловдив“. Ремонтът ще струва 22 600 лева.

Майстори пренареждат калдъръма в малката уличка пред Балабановата къща. Наскоро каменната настилка беше ремонтирана и пред Лапидариума. Отдавна по ул. „Съборна“, откъдето минават държавни делегации и туристи, не стърчат каменни блокове. Работата е специфична, тъй като трябва да се изчисли прецизно наклонът, по който да се оттича дъждовната вода.

ИЗТОЧНИК: Ловеч Прес, стр. 5
ДАТА: 19.06.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s