Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика е отворена за посещения

сердикаТриъгълната кула от крепостната стена на Сердика вече е отворена за посещения. Откриването й стана в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кмета д-р Тодор Чобанов, общински съветници и кметове.

Кулата е част от укрепителната система на Сердика и датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Запазена е в сутерена на жилищна сграда на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“.
Заедно с експонирането на Триъгълната кула е направено и пространство за култура, като са вложени около половин милион лева в реставрацията и залата с подкрепата на Министерството на културата по Норвежкия механизъм.
Оформени са две нива заедно с експониране на кулата в зала с площ от 465 кв. м и адаптация на прилежащите към залата две помещения с обща площ от 240 кв. м за културни функции. В момента там има фотоизложба по повод навършването на 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг.
Разкриването на културно-историческото наследство на древна Сердика е важно за представянето на града като привлекателно място за туристи. За първите 4 месеца на годината реализираните нощувки в хотелите са се увеличили с 13%, а ръстът на регистрираните гости е увеличен с 12% в сравнение със същия период на миналата година.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 4
ДАТА: 15.06.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s