Инвеститор ще строи голям СПА хотел

poolИма заявено намерение за изграждане на СПА хотел в Баня, потвърдиха от общинската администрация в Карлово. Заради него управата поиска нова оценка на ресурса на изворите, чака се и оценка на балнеоложките качества на водата. Ако инвестиционното намерение бъде осъществено, това ще бъде вторият нов хотел в последните пет години след кокетния Царска баня.

От десет години Баня сякаш бе заобикаляна от инвеститорите. Мрачен отпечатък върху развитието на градчето като курорт сложи сделката с бизнесмена Христо Ковачки, която продължава да блокира 1200 декара земя около Баня и спортни бази в градчето, построени в 80-те години, които вече се рушат.
Новият обект ще ползва топлите минерални извори в Баня. Той ще заплаща на общината ползването на минералната вода по регламент, определен от МОСВ. Свободният експлоатационен ресурс, който се осигурява от повече от
10 извора, е 16 литра в секунда. Температурата в различните извори варира между 35-50.5 градуса. Тя е слабо минерализирана, хидро-карбонатна-натриева, флуорна. Общият дебит на изворите в Баня е 30 литра в секунда.
Това означава, че и в бъдеще Баня ще може да привлича големи инвеститори в балнеологията и СПА туризма.
Топлите минерални извори в Баня имат славата на едни от най-добрите води, които лекуват десетки заболявания. Сведения за тях има още от времето на първото хилядолетие преди Христа, както и от епохата на траките и римляните и от средните векове. В съвременността изворите с целебна вода бяха преоткрити от цар Борис Трети, който сам установил, че баните в селцето край Стряма, където летувал у приятелите си Иван и Велизар Багарови, му помагат да лекува ревматизма си. Експерти от онова време сравняват водите на Баня с тези на Карлови вари, затова и царят си направил там къща, а после дал подкрепа за построяването на голяма баня с елегантна архитектура и мраморни басейни за местните хора. Днес в един от санаториумите се пазят книги за впечатления на посетителите, в които има хиляди мнения за това, че минералната вода на Баня без никакви преувеличения е вълшебна.
Водата помага за лечение на опорно-двигателния апарат – ставни заболявания, ревматизъм, болест на Бехтерев, остеорартрози, артрити, заболявания на периферната нервна система и гръбначния мозък – неврити, плексити, радиокулити, целулити, травми на периферната нервна система и гръбначния мозък, невроза, гинекологични, хроничен колит и гастрит, стомашни язви, бъбречно каменна болест, инфаркт на сърдечния мускул, хронични заболявания на сърдечния мускул, жлъчнокаменна болест, начална артериосклероза.

ИЗТОЧНИК: Марица, Пловдив, стр. 14
ДАТА: 13.06.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s