Отвориха манастирската „Книгохранителница“ и 2 нови музейни сбирки

TROQNВ Троянската света обител „Успение богородично“ отвориха врати за посетители Книгохранителницата и 2 нови музейни сбирки. Това съобщи игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.

Новата библиотека, наречена Книгохранителница, която е съхранила над 3500 тома стари книги, пазени векове в обителта. Сред уникалните църковни книги има и дигитализирани копия, които ще бъдат достъпни за посетителите.
В обновените помещения ще могат да се видят сбирка от уникални стари икони и църковна утвар от различни периоди. Посетителите на манастира вече могат да посетят и реставрирана монашеска килия, в която е живял игуменът на манастира архимандрит Хаджи филотей, който заедно с Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.
Откриването на библиотеката и показването на уникалната сбирка от икони, реставрирането на помещенията, в които те се помещават, е станало възможно, каза епископ Сионий благодарение на финансовата помощ оказана на светата обител от българското правителство ,чрез Министерството на финансите. Той благодари на правителството и е уверен, че и в бъдеще то ще подпомага, както е изразило готовност, финансово пълното възстановяване на най-старото западно крило на манастира. За да се превърне светата обител в привлекателно място за поклонници и туристи, за да се съхрани във вековете историята и паметта на българщината и българската православна църква.
Епископът уточни, че в светата обител ще бъде показана и новооткритата уникална находка от 1876 година по време на разчистване на монашески калии в най-старото – западно крило на манастира. В стар сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единият от черепите е изписано „йеромонах х. Сава“, а другият череп е без надпис, разказа епископ Сионий. В овехтелия сандък е намерен надпис „Два черепа на монаси-революционери посечени в двора на монастира. 1876 г“.
Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси-революционери, които са посечени в манастира, както твърди надписът, при разгрома на Априлското въстание.

ИЗТОЧНИК:  ЕЖЕДНЕВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s