Три мегаспектакъла за Пловдив 2019

пловдивШест международни компании ще се включат с проекти за три от най-мащабните събития на Европейската столица на културата през 2019 г. Те рамкират инициативата и са изключително важни за екипа на общинската фондация. Става дума за откриването и закриването, както и за акцентно лятно събитие, което да отговори на големия поток от туристи, които по традиция посещават Пловдив.

Сред артистите и компаниите, които ще предложат своята концепция, са световноизвестният режисьор Крис Болдуин, автор на забележителни събития във Вроцлав – миналогодишната европейска столица на културата, немската Face 7 и авторитетно италианско студио. Част от тях вече са посетили Пловдив и са се срещнали с артистичните общности, наясно са с цялостната концепция на програмата.
Трите мегаспектакъла не са част от отворените програми за финансиране, а ще се движат от избраната компания и екипа на фондацията. Очакванията са на тези събития да присъстват между 60 и 100 000 души – такива са цифрите, отчетени от досегашните градове, домакини на мащабното събитие. Цената на всяко едно от тях варира от 1,5 до 2 млн. евро.
Ние ще сме по-скромни, но ще успеем да привлечем международни звезди, обяви артистичният директор на „Пловдив 2019“.
Тя допълни, че чакат обещаните от срещата между правителство и община пари, за да започнат поетапно да сключват договор с организаторите на одобрените проекти. Тогава ще бъдат обявени и избраните артисти от последната отворена покана.
Общата финансова рамка на всички проекти от трите сесии е около 11 млн. Трябва да преценим добре към кои от партньорите ни да насочим първите постъпили пари, защото има проекти, които вече отдавна трябваше да са стартирали, казаха още от фондацията.
Те се надяват още на 21 юни, когато е следващото заседание на Общинския съвет, да бъде нанесена корекцията в бюджета на града и да стане ясно с какви средства ще оперира екипът.
Имат уверението на кмета, че дори и да не бъдат преведени пари от държавата, общината ще осигури необходимите средства.
Тепърва предстои фондацията да увеличи и оперативния си екип. Предстои да бъдат привлечени още 7-8 души, защото оттук насетне предстои много работа. Съвсем скоро фондaциятa ще се премести от Синята къща в Стария град в сградата на бившето Министерство на туризма на пл. „Pимcки стадион“.
Всички сме настроени по-позитивно, защото вече има ясни приоритети, казаха още от фондацията.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, Пловдив, стр. 13

ДАТА: 08.06.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s