Мултимилионери на родните полета с рози

BIG_розата в Казанлък6_148283289367Гости от 21 държави се запознаха отблизо със събирането на нежните листенца. Да накараш няколко мултимилионери да берат розов цвят рано сутрин се оказа не само възможна, но и приятна задача. С усмивка 45 представители на Международната федерация на производителите и търговците на етерични масла се запознаха отблизо с отговорната работа по събиране на нежните розови листенца, от които се произвежда прочутото по цял свят розово масло от родната Дамасцена.

Това бе само част от програмата на представителите на световния елит в сектора, които бяха на посещение в страната ни от 28 май до 2 юни. По време на визитата си у нас делегацията посети София, Пловдив и Казанлък, както и техните най-прочути туристически забележителности. Основно групата обаче обиколя родни преработватели и производители на розово масло, както и козметичната компания „Роза импекс“ в село Ягодово край Пловдив. В завода гостите от цял свят видяха как се дозират точно до най-малкия нюанс тоновете на боите за коси, както и почти изцяло автоматизираната производствена дейност. Водач в обиколката из предприятието, което изнася за над 70 страни по цял свят, беше лично собственикът Димитър Георгиев. Освен това гостите получиха от най-добрите продукти на компанията за спомен от България. По време на обиколката си в страната те посетиха и пет розоварни, както и производител на напитки на базата на розовото масло. В делегацията, пристигнала у нас, участваха точно 45 души от 21 страни. Интересът към опознавателния тур по време на розобера е бил толкова голям, че лимитът на групата е бил достигнат едва за няколко часа. Обявихме програмата на пътуването и цената на 1 декември сутринта и до вечерта местата бяха заети, обясни Питър Грийнхол от Международната федерация. През миналата година опознавателният тур, какъвто федерацията провежда всяка година, е бил в САЩ. Всички участници в тура са богати, собственици или главни мениджъри на преработвателни предприятия 4-то и 5-о поколение, а част от тях са мултимилионери, обясни профила на групата Грийнхол. И допълни, че по-голямата част от посетителите на родните розоварни от години са в бизнеса с розово масло. Идеята за пътуването е възникнала преди 2 години, а в основата на реализирането му е един от собствениците на фирми за производство на розово масло Филип Лисичаров. Според други представители на групата, страната ни е изключително интересна именно заради уникалното производство на розово масло. Експертите обясниха, че цените на световните пазари са достигнали 12 000 евро за килограм и родното етерично масло е сред най-скъпите в света. Въпреки това компаниите за луксозни стоки продължават да го влагат в продуктите си заради високото му качество. Високата цена може да уплаши част от фирмите и е по-добре стойността на розовото масло да остане стабилна, коментира Грийнхол. И допълни, че след запознаването с целия производствен процес, трудното отглеждане, ниското етерично съдържани в розовите листенца от средно 0,035% и максималното количество от около 2000 кг, което произвежда страната ни, добива по-добра престава за постоянно растящите цени. ***

В Япония го пият вместо хапчета Розовото масло е изключително популярно в козметичната и парфюмерийната луксозна промишленост. То обаче има и други приложения. В Япония например смятат, че маслото е изключително полезно за здравето, и го пият като хапчета, обясни мениджърът в една от родните компании производители на розово масло Андрей Митов. Смята се, че розовото масло е изключително полезно и при болни бъбреци. Други родни компании пък изнасят розовото масло като част от напитки, използвайки специална технология, с която превръщат маслото във водоразтворимо. Твърди се, че розовото масло е подходящо при сърдечни проблеми, успокояване на нервите, справяне с депресията, стимулиране на черния дроб и жлъчката, справяне с високото кръвно, помага при астма и нормализиране на хормоните.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 27

ДАТА: 05.06.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s