Три необичайни места за разходка около София

годечКои са някои от по-неизвестните, но интересни места за разходка около София?
Почти всеки човек се е качвал до Копитото или е ходил на Боянския водопад. Панчарево, Лакатнишките скали и дори връх Мусала са други доста лесни за достигане от София места.
Има обаче три забележителности, намиращи се около столицата ни, но останали извън светлината на прожекторите.

Будистката ступа на село Плана – На 30-ина километра от София се намира единственият будистки монумент в България. Ступата край село Плана е издигната на красиво плато в Плана планина, откъдето се открива невероятна 360-градусова панорама към Витоша, Рила, Пирин и Стара планина. Според будизма ступите символизират тялото на Буда в медитация и носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти. Освен будисткия паметник обаче, село Плана крие и други интересни места – сателитна комуникационна станция „Плана“, две конни бази; християнския храм „Св. Георги“; параклиса „Св. Киприян“. Хората с откривателски дух, може да намерят и доста любопитни пътечки, водещи към по-ненаселени панорамни места.

Град Годеч- На 50-ина километра от София, в подножието на връх Ком и почти до границата със Сърбия, се намира малкият град Годеч. Природата около градчето е доста живописна, като лесно може да се достигне до някои от намиращите се в околността хълмове, от които се открива красива панорама. В района има и пещери, като най-голямата от тях е Балабанова дупка край село Комщица.
Всъщност село Комщица е доста интересно място само по себе си, а оттам започва и една от пътеките към връх Ком. Между селата Туден и Каленовци пък се намира водопадът Котлите. Край Годеч се намират и доста манастири и църкви, които имат древна история.

Пантеонът на загиналите край село Гургулят – На 40 километра от София ще открием един от най-интересните паметници в България. Над село Гургулят, в местността Църквище, се издига внушителен монумент – пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят по време на Сръбско-българската война (1885).
В центъра на пантеона е фигурата на Майка България, която е изработена от изключително редкият кварцит. Единствените други паметници в света, изградени от кварцит са Триумфалната арка в Париж и Мавзолеят на Ленин в Москва.
За жалост, състоянието на пантеона говори за отношението на хората и държавата към собствената им история.
Около село Гургулят има и други доста интересни забележителности. Само на 1 км от центъра на селото, се намира местност Пеклюк, в която се издигат 100-метрови отвесни скали, разсечени по средата от река. Близо се намират и останките на средновековната крепост „Петлюка“, до която има и пещера.

ИЗТОЧНИК: ЕЖЕДНЕВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

ДАТА: 02.06.17г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s