Да запалим огъня на Българските Традиции

fest_KotelЗа втора поредна година фондация „Пътят на Траките“ и община Котел представят единствения по рода си фестивал „Живият огън на традициите“ под наслов „СИМВОЛ И РИТУАЛ“, който ще се състои от 23 до 25 юни.

Специални гости на събитието ще бъдат Нина Николина и Теодосий Спасов. Много музика, танци, ритуали, показващи традициите ни, очакват гостите. Диана Късметска, председател на фондация „Пътят на Траките“ и председател на УС на Туристически клъстер „Светът на Траките“, чиято основна цел е съхранение и популяризиране на културно историческото наследство на България, разкрива пред Story още подробности за уникалния фестивал.

-Какво ви провокира да възродите българските традиции чрез фестивала „Живият огън на традициите?

-С болка трябва да кажа, че традициите, които ние се опитваме да пресъздадем, са по- скоро интерпретация на автентични фолклорни събития, които не са запазени в своя оригинален вид, а могат да бъдат възстановени само по литературни източници и спомени на участници. Много спекулации има относно нестинарството, много събития и фестивали експлоатират този магичен ритуал, но всички забравят, че той е загубен във времето. Затова ние ще го разкажем, ще разкажем за неговия произход, за значението му, за баба Злата Даскалова – последната истинска нестинарка по нашите земи. Ще разкажем за русалиите – мъжете лечители, друг загубен във времето обред.

-Има ли любопитство към фестивала от младите хора? Какъв огън искате да запалите у тях?

-В подготовката на фестивала се включват много млади хора от Котел и страната, с помощта на програма „Еразъм +“ ще работят и 18 доброволци от 5 страни. Щастлива съм, че и у тях запалихме огъня на българските традиции. Те ще се докоснат до неизмеримото богатство от багри, цветове, материи, необходими за изработването на шевици, дантели, гайтани, образци на българска везба. -Разкажете повече за участниците в програмата и темите, които ще бъдат представени?

-Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и ритуал“ защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали, като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от огъня и за русалиите, за моминските наричания по Еньовден. В програмата на фестивала ще участват Теодосий Спасов, Ансамбъл „Пирин“, НУФИ „Филип Кутев“, Нина Николина и Калин Вельов, Галина Дурмушлийска, Младен Малаков и др. Ще представим арт инсталация „Пътят на килима“, нейната основна идея е да представи символичния път на килима през света, от Азия през Европа и Африка до Северна и Южна Америка, работилници по килимарство, керамика и др., детски игри. Ще представим четирите общности на Котел – българи, каракачани, турци и роми, техния бит и култура.

-Фестивалът само в Котел ли ще се провежда, или имате намерение да разширите обхвата на темите и в други градове, носещи духа на българските традиции? -Успешният опит с Котел се дължи в голяма степен на кмета на града -Коста Каранашев, който ни се довери, както и управата на града, в чието лице имаме не само партньор, но и съмишленици при осъществяването на нашите понякога твърде смели идеи и инициативи. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ -БАН, много дипломатически мисии и др. Това ни окуражава, че можем да създадем работещ модел за сътрудничество и партньорство и с други, които биха проявили интерес към подобни прояви. Форматът на фестивала предполага и надграждане и развитие.

-Кое е онова, което отличава „Живият огън на традициите“ от други подобни фестивали? –

Фестивалът се вписва в една от съвременните тенденции в презентиране на културно-историческото наследство. В това отношение много ни помага и ползотворното сътрудничество със специалистите от ИЕФЕМ – БАН. Чрез представяне на определени събития ние се опитваме да комуникираме с публиката, като създаваме една споделена реалност на колективен празник. Надяваме се отзвукът от празника да предизвика интереса не само на локалната общност, но и на по-широк кръг, както участници, така и зрители. И най-вече предлагаме един максимално изчистен от кич и фалш продукт. Автентичност – това е определението за фестивала, запазване и представяне на всеки елемент в неговия първообраз. Искам специално да благодаря на доц. Петко Христов, директор на ИЕФЕМ – БАН, и на доц. Петя Банкова, че повярваха в нашата идея и ни подкрепиха. Аз лично апелирам към колегите – моля ви, пазете чистотата на нашата родова памет, на нашите обреди и ритуали, пазете материалното и нематериално културно историческо наследство на България!

ИЗТОЧНИК: в. Труд, стр. 8

ДАТА: 26.05.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s