Вековна сграда във Видин става епиграфски музей

1200px-Baba_Vida_Klearchos_1.jpgЗапочна ремонтът на сграда от 19-и век, която се намира в близост до крепостта „Баба Вида”, съобщиха от общината във Видин. Тя ще бъде пригодена за нуждите на епиграфски музей.

Реконструкцията трябваше да бъде извършена през миналата година, но бе отложена заради обжалване на избора на изпълнител. На 5 април Върховният административен съд реши, че той е избран законно, с което сложи край на отлагането на ремонта. Изпълнителят – фирма от Мездра, специализирана в обновление на паметници на културата, започна веднага работата. Строително- монтажните дейности трябва да бъдат извършени за 4 месеца. Ще бъдат обновени покривът, фасадите и вътрешността на зданието.

Сградата е известна като турския склад. Построена е от турците в края на 18-и и началото на 19-и век като фабрика за барут. Била е оръжеен склад и конюшня. Дълги години след това стои заключена. Музейни работници предложиха да бъде ремонтирана и превърната в археологически музей.

Видинският музей разполага с над 60 епиграфски паметници – надгробни плочи, основи на колони, олтар на боговете Юпитер и Диана. Има и надгробен паметник на болярката Станислава, открит до Албутинския манастир, както и ранен еврейски надгробен паметник. Цар Иван Срацимир приема във Видин евреи, които унгарският крал изгонва. Затова в града от 1360 г. има еврейско гробище, както и архитектурни елементи от чешми от времето на Осман Пазвантооглу. Предвижда се 36 от тях да бъдат изложени в новия музей. Всички, които разглеждат средновековната крепост „Баба Вида”, ще влизат и в епиграфския музей. Това ще увеличи посетителите на историческата крепост, които сега са над 30 000 годишно. С новия музей ще се съхранят за поколенията епиграфските паметници. Сега те се намират в импровизиран лапидариум в крайдунавския парк, пред кметството в село Арчар. Те са открити при разкопки в римския град Рациария, близо до селото, пред археологическата експозиция на видинския музей в сградата „Конака“.

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви, че новият музей ще приеме първите си посетители още в края на тази година.

ИЗТОЧНИК: Ежедневен информационен бюлетин на Министерството на туризма

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s