Туристи гледат Луната от Царевец

maxresdefaultТуристи ще могат да гледат Луната от Царевец. В нощта преди Деня на детето малките и по-големите жители и гости на старата столица ще могат да видят необятността и красотата на звездното небе, съобщи Регионалният исторически музей. Само на 31 май всеки желаещ ще има възможност да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и друга интересни астрономически обекти. Събитието се организира съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград.

Събитието ще премине в две части, като дневната част включва наблюдения на Слънцето и разглеждане на изложбата от 10,30 часа до 18,00 часа. Посетителите ще заплащат само входната такса за крепостта Царевец. Нощните наблюдения ще започнат в 21,30 часа, ще приключат около полунощ и ще са безплатни. От съображения за сигурност посетителите ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад „Цар Асен I“ в 21,20 часа, 22 часа, 22,30 часа и 23 часа. При плътна облачност и дъжд събитието няма да се състои, предупреждават още организаторите.

Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурномузеен резерват „Царевец“ ще могат да наблюдават през специален слънчев телескоп и най-близката звезда до нас -Слънцето. Астрономите от първия планетариум в България ще гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книга, пособия и уреди. Между експонатите в изложбата особено внимание заслужава реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството.

ИЗТОЧНИК: в. Бряг, Русе, стр. 5

ДАТА: 24.05.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s