Нова църква отвориха в Несебър

20150407150105_19009Туристите в Несебър ще имат нов обект за посещение от това лято, след като в града под закрила на ЮНЕСКО отвори още една църква. Това е строеният през XIII в. храм „Свети Тодор“, който е сравнително запазен.

В църквата е реконструиран иконостасът, а на мястото на липсващите икони са показани копия на оригиналните, които са били там до началото на XX век. Част от оригиналите сега се съхраняват във фонда на музей „Старинен Несебър“.
Отварянето на „Свети Тодор“ бе приветствано от кмета Николай Димитров, който има специално отношение към популяризирането на безценното наследство на града.
В храма може да се видят още митрополитският трон, изработен в началото на XIX век, както и богатата пластична украса на ранновизантийските несебърски църкви, илюстрирана чрез мраморни паметници – плочи и стълбчета от олтарни прегради, мраморни царски двери, купел и капител с кръст.
С отварянето на „Свети Тодор“ в Несебър вече могат да се посетят 6 средновековни храма. Комбинираните билети дават възможност да се разгледат всички. Предлагат се различни варианти, като най-скъпият билет е 20 лв. за 7 обекта, продават се и за всеки отделно.
Специално за „Св. Тодор“ билетът е 3 лв. за възрастни и 2 лв. за деца.
През юли и август църквите ще работят без почивни дни до 19 ч, а някои като „Свети Стефан“ ще са отворени и до 20 ч, съобщи директорът на музей „Старинен Несебър“ Петя Киашкина.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 18
ДАТА: 22.05.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s