Археолози откриха древни магазини и мраморна плоча

herakleq.sintika.razkopki.1.jpg8 нови помещения, за които се предполага, че в древността са били магазини, разкриха археолози от групата на доцент д-р Людмил Вагалински при разкопките в античния град Хераклея Синтика край Петрич. В едно от помещенията те извадиха мраморна плоча с надпис на старогръцки език. От текста се разбира, че жителите на Хераклея Синтика благодарят на свой заможен съгражданин, който вероятно е направил голямо дарение на древния град.

Архитект Милена Каменова извърши 3D лазерно заснемане на агората на града, което ще улесни много втория етап от разкопките за тази година. Те ще се възобновят на 12 юни и ще продължат 2 месеца. Очаква се да бъдат разкрити храм, театър и стадион. През първия етап се откриха нови стъпала от стилобата (стъпалата) на античния форум, който е изключително добре запазен.
Доцент Вагалински, който е шеф на Археологическия институт към БАН, е благодарен на община Петрич за специалното внимание, което се обръща на изследователската работа на археолозите. За втора година общината от своя бюджет финансира работата им с нови30000лв. След последните находки в древния град Херакля Синтика, който се намира на по-малко от километър от Храмовия комплекс на пророчицата Ванга Рупите, туристопотокът се е увеличил многократно.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 7
ДАТА: 18.05.2017

herakleq.sintika.razkopki.1.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s