Археолози откриха древни магазини и мраморна плоча

herakleq.sintika.razkopki.1.jpg8 нови помещения, за които се предполага, че в древността са били магазини, разкриха археолози от групата на доцент д-р Людмил Вагалински при разкопките в античния град Хераклея Синтика край Петрич. В едно от помещенията те извадиха мраморна плоча с надпис на старогръцки език. От текста се разбира, че жителите на Хераклея Синтика благодарят на свой заможен съгражданин, който вероятно е направил голямо дарение на древния град.

Архитект Милена Каменова извърши 3D лазерно заснемане на агората на града, което ще улесни много втория етап от разкопките за тази година. Те ще се възобновят на 12 юни и ще продължат 2 месеца. Очаква се да бъдат разкрити храм, театър и стадион. През първия етап се откриха нови стъпала от стилобата (стъпалата) на античния форум, който е изключително добре запазен.
Доцент Вагалински, който е шеф на Археологическия институт към БАН, е благодарен на община Петрич за специалното внимание, което се обръща на изследователската работа на археолозите. За втора година общината от своя бюджет финансира работата им с нови30000лв. След последните находки в древния град Херакля Синтика, който се намира на по-малко от километър от Храмовия комплекс на пророчицата Ванга Рупите, туристопотокът се е увеличил многократно.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 7
ДАТА: 18.05.2017

herakleq.sintika.razkopki.1.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s