11 БГ плажа с пет звезди за качество.Туроператори искат пясъкът и водата да са сертифицирани

618x41211 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите“, „Поморие-Изток“, „Слънчев бряг- юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.

Нов участник за инициативата е „Бялата лагуна“ в община Каварна, която се включва за пръв път. Яхтеното пристанище „Марина Диневи“ също ще получи документ за качество. Всички 12 обекта, които кандидатстваха за сертификат тази година, го получават, съобщи за „Монитор“ Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение „Син флаг“. Той уточни, че от списъка отпада „Слънчев бряг- север“, където все още има концесионни неуредици. Все пак родните плажове, които ще са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо миналата година, когато тяхната бройка беше 10. Общо плажовете у нас са около 238, от които близо половината са отдадени за стопанисване.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на миналата година. Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите. Аз не мисля, че тарифата може да е проблем за който и да е концесионер, коментира Георгиев. Според него въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете. Интересът на концесионерите е печалбата от ивиците, много малко искат да подобрят нещо, за да участват, счита още експертът. По думите му организацията се е свързала с повече от 100 стопани на плажове у нас, но не е имало интерес за участие в инициативата. И затова работим основно с традиционни участници, посочи още Георгиев.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, посочи експертът. Георгиев заяви още, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.

Испания №1 в класацията

Испания е първенец по брой ивици, които имат серификат „Син флаг“. На Пиренеите отличените плажове са 560. В Гърция с документ за качество са повече от 400, а в Турция те са 50. Близо 120 са сертифицираните плажове с Хърватия. Тази година се очаква общо около 4300 плажа и яхтени пристанища в цял свят да получат етикет „Син флаг“. За сравнение през миналата година тяхната бройка беше близо 4200.

Участниците са от близо 50 страни, като сред новите са Бахами и Сейнт Мартин и други държави в Карибския басейн. И през миналата година към инициативата се включиха около 50 държави, като сериозен интерес имаше от Азия и Япония. На 25 май се обновява сайтът на програмата, тогава ще станат ясни и окончателните данни за всички обекти, които получават документ за качество за тази година. А през 2017 г. се отбелязват 30 години от съществуването на инициативата „Син флаг“. България е част от нея от 1995 г., когато за пръв път у нас е получен приз от плажа „Слънчев бряг“.

Организаторите на почивки държат техните туристи да посещават сертифицирани ивици, а „Син флаг“ е най-утвърденият етикет и стандарт за плажове, допълни той. Поканата за включване концесионерите получават още през декември.

Те трябва да подготвят нужните документи и изследвания и да ги изпратят до края на януари на българското представителство. Родното оценяване се провежда в началото на февруари, като в журито участват представители на Министерството на здравеопазването, ековедомството, образователни и яхтени екперти. Изискване на програмата е в журито да са представени всички важни институции, които контролират плажовете и яхтените пристанища.

След националното оценяване е международното, като документите се разглеждат в Дания. Световното жури заседава през втората половина на април, като в него участват специалисти от екологичната програма на ООН, Световната здравна организация, Световната организация по водно спасяване и други институции ангажирани с проверката на ивиците.

Тази година има леки изменения в критериите. Единият е изискване за разделно събиране на поне 3 отпадъка на плажа.

Специално внимание е обърнато и на кораловите рискове, но у нас няма, така че не ни отнася. Удължава се с един ден валидността на изследването на водата за къпане, което няма да се отрази на плажовете, концесионерите или посетителите. Другите критерии се запазват, като те са екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление и безопасност и услуги.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 2,3

ДАТА: 05.05.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s