Отварят за туристи 200-годишната къща „Клианти“

045c2464b4dc93756146cb8ad636a869Обновената перла на Стария град – къща „Клианти“ – ще бъде отворена за посетители този месец, съобщи зам.-кметът Амелия Гешева. Паметникът на възрожденската архитектура на ул. „Княз Церете лев“ беше буквално съсипан, укрепен с парите на ЮНЕСКО преди години, а след това възстановен със средствата на община Пловдив. В реставрацията на старинната сграда са вложени близо един милион лева. В момента се довършва обзавеждането на къщата с мебели и килими, изработени в стар стил.

„Клианти“ е строена през 1817 г. Необитаемата сграда беше в изключително лошо състояние, с големи пукнатини по мръсносивата фасада, нарушена конструкция, залостени с дъски прозорци. Частичното й укрепване беше направено преди пет години по проект на арх. Вера Коларова. Тя почина, без да види в целия блясък бижуто на архитектурно-историческия резерват, възстановено от реставраторите, ръководени от нейния съпруг Джовани Димитров.

Напълно е завършена и реставрацията на уникалната баня в къща „Хиндлиян“ и предстои да започне възстановяване на ценните стенописи. На финала е и ремонтът на Античния театър, чиято сцена ще е обновена за първия концерт на 26 май.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, стр. 1

ДАТА: 02.05.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s