Празник на розата (2, 3, 4 юни 2017г.)

r-651-488-roza-rozi-kazanlykПразникът на розата е визитната картичка на региона, както в страната, така и по целия свят и заема важно място в историята и бита на Казанлъшкия край. Той води своето начало от XIII век, когато градът се прославя като център на розоп- роизводството. Розоберите се провеждат през май.

С времето розоберът се превръща в традиция, съпроводена от празник на розата. Той се чества за първи път през 1903 година и е посветен първоначално на кра- сотата, труда и милосърдието. Заради красивата гледка и уханието на розовите градини, празникът добива популярност и привлича голям брой посетители.

Празникът на розата се утвърждава като специално събитие за града, а също и като инструмент за публичност на национално и международно ниво. С времето той придобива значителна роля за популяризиране на дестинацията като Долината на розите и става решаващ фактор за маркетинговата комуникация в туризма. Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първият петък е официалният празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделна- та сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

В ежегодни и с десетилетна традиция събития в Празника на розата в Казанлък се наложиха още Международният фолклорен фестивал, конкурсите за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, Фотопленера на изявени фотографи от България и чужбина, Улица- та на занаятите, Конкурсите за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и много други.

Ето защо традиционният тридневен Празник на розата в Казанлък през последните десетилетия се превърна в продължаващ повече от месец фестивал на таланта, изкуствата и красотата с многообразна културна програма за туристите, гостите и жителите на Казан- лък, налагащ вече своето име у нас и по света като Фестивал на розата в Казанлък.

Източник:

https://www.kazanlak.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s