Маршрути из ЕДЕН дестинация Белица

P10105142Като се има предвид невероятната природа, която е в изобилие на територията на Община Белица, а и изградената инфраструктура, на всички посетители се дава възможността от първо лице да се докоснат до нейните творения. Из цялата община има маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт Семково, Парка за танцуващи мечки и град Белица със забележителностите около тях.

Маркирани са и са изградени пешеходни екопътеки в Рила планина. Две от екопътеките достигат до Сухото езеро и Вапските езера, които са разположени на територията на Национален парк „Рила”. Всяка една от екопътеките е посветена на отделна водеща тема. По всеки един от туристическите маршрути има изградени хранилки за дивите животни, заслони, обезопасени огнища и чешми. Изградени са и кули за наблюдение и фотографиране на поведението на животните в естествената им среда.

Екопътеката „Храмът на вечността“ започва от планинския курорт „Семково“ и достига до местността „Крива ела“. Екопътека „Очарованието на торфището“ има за начало курортен комплекс „Семково“ и достига до Сухото езеро. „Следите на ледника“ започват също от курорта „Семково“ и са с крайна точка Вапските езера. Екомаршрутът „Властелинът на планините“ започва от Семково и достига до Парка за танцуващи мечки. „Пазителката на живота“ започва от Парка за танцуващи мечки и достига до местността „Торици“. Екопътеката „Летящите цветя“ води началото си от местността „Царски кладенец“ и достига до Парка за танцуващи мечки. Екопътека „Земен рай“ е новоизградена. Тя води началото си от м. Синево, а крайната и точка е отново Парка за мечки.

За да се осигури необходимото информационно обслужване на всички посетители и любители на екотуризма, в центъра на Белица е изграден Туристически информационен център, където може да се намери всякаква информация свързана с екопътеките и екотуризма в Община Белица.

Освен изградените шест туристически екомаршрута, може да се достигне до близки и далечни обекти и чрез туристически маршрути с изходен пункт град Белица.

Това са:

– Белица – Белишка чука (0.5ч.);

– Белица – Параклисите (10мин.-0.5ч.);

– Белица – Боботната скала (0.5ч.);

– Белица – Водопади „Казаните“ и местността „Стеници“ (1.5ч.);

– Белица – Беседка и барбекю „Мусовата рампа“ (2.5ч.);

– Белица – Бела Ица (1.5ч.);

– Белица – Равен (1ч.);

– Белица – Драглишко езеро (1ч.);

– Белица – Рибарника (15мин.);

– Белица – находища на билки и горски плодове.

При използването на курортен комплекс „Семково“ или хижа „Семково“ като изходен център може да се достигне до много обекти на територията на Рила планина. Паркът за танцуващи мечки се намира сам о на 12км от гр. Белица. Това дава възможност на посетителите да използват парка и като изходен пункт за различни туристически маршрути.

Източник:

Бюлетин на ЕДЕН дестинациите (бр.14)

Министерство на туризма

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s