10 идеи за разходка около София

3_1Събота сутрин е, излежавате се още в леглото и се чудите как и къде да прекарате уикенда. София предлага безброй развлечения и места, които може да посетите…но въпреки това, на вас ви е омръзнало да се забавлявате по един и същи начин, на едно и също място. Ние вие предлагаме 10 идеи за приятно прекарване на почивните дни с невероятни природни и културни забележителности до 100 километра от столицата:

Боянски водопад (8 км от центъра на София):

Ето ви една прекрасна разходка – автобус 64 ви оставя на спирка „Боянско ханче“, откъдето можете да поемете в културна посока (Боянската църква, част от наследството на ЮНЕСКО) или по планинските пътеки към Боянския водопад, Боянското езеро и няколко близки хижи.

Лозенски манастир „Св. Апостоли Петър и Павел“ (20 км от София):

Част от Софийската Света гора, Лозенският манастир е един от най-посещаваните в района, а гледката, която се разкрива от него към Софийското поле, ще ви спре дъха. От центъра до Долни Лозен е под час пеша нагоре по не особено тежък горски път. След това можете да продължите към връх Половрак по Лозенската екопътека и да слезете при село Пасарел.

Кътинските пирамиди (20 км от София):

Дори за тези, които живеят десетилетия в София, наличието на пирамиди в околностите на града може да звучи чудато. Кътинските пирамиди обаче са забележителност, която трябва да видите преди да бъде унищожена от времето. Стига се с кола, маршрутно такси или автобус.

Горските джакузита в село Железница (23 км от София):

Село Железница се намира южно от столицата, в полите на Витоша, сред живописна природа. Освен с приятните си туристически пътеки, районът е известен и със своите 12-13 термални извора. След ходене не повече от половин-един час в гората ще стигнете до горските джакузита – два басейна, дело на ентусиасти, които с помощта на малко камъни и цимент са сътворили очарователно кътче. От скалите до реката извира гореща минерална вода, с която се пълнят басейните.

Музей на киселото мляко ( 90 км от София):

Киселото мляко е несъмнена част от националната гордост на българина, но знаем ли за него достатъчно? Посетете музея на киселото мляко в село Студен извор, който се намира в близост до родната къща на откривателя на бактерията лактобациликус булгарикус д-р Стамен Григоров.

Най-горещият гейзер в Европа (80 км от София):

Като чуете „гейзер“ сигурно се сещате за Исландия или американския парк Йелоустоун. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България – в Сапарева баня.При това е най-горещият на Стария континент.

Драгоманското блато (43 км от София):

Ако изобщо сте се опитвали да си представите разходка в блато, представите ви може да се окажат много по-различни от пътеката през Драгоманското блато. Система от дървени мостчета, ви превежда над блатната растителност, буквално на сантиметри от птиците.

Белчин – селото на щъркелите и Цари Мали град (50 км от София):

Белчин е село, което си има всичко – тракийски гробници, вековна църква, минерална вода, етнографски музей, а отскоро и възстановена крепост Цари Мали град. Крепостта има атракции за деца, така че е идеална за семейна разходка. Селото е известно с многобройните си щъркелови гнезда.

Кремиковски манастир „Свети Георги“ (22 км от София):

Красивият Кремиковски манастир е в контраст с това, което най-вероятно си представяте, че е Кремиковци. Разходката нагоре е приятна, по асфалтов път, а може да стигнете и с кола. Има сенчести пейки за почивка и следобедна закуска, както и чудесна гледка към столицата.

Къщата на „Eдна българка“ (100 км от София):

Отидете в село Челопек, за да видите къщата на жената вдъхновила Иван Вазов да напише стихотворението „Една българка“. Оттук можете да продължите по стъпките на баба Илийца и да стигнете до Черепишкия манастир (10 км по асфалтов път).

ИЗТОЧНИК: http://www.kmeta.bg – Новини

ДАТА: 22.04.2017

Линк: http://bit.ly/2pbYY8z

Източник: peika.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s