Туристи стават грънчари и тъкачи.Посетителите ще могат да се докоснат до корони, бижута и двуколки от тракийско до римско време

1Посетителите на Музея на открито Малтепе ще могат да се докоснат до атмосферата на тракийските земи чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути – корони, бижута, щитове, лъкове и други. На разположение на туристите ще са и уникални исторически работилници, които са оборудвани с глиномес, керамична пещ, грънчарско колело и стан за тъкане.

Това стана ясно на провелата се вчера заключителна пресконференция по проект „Музей на открито Малтепе“. Той се изпълнява в партньорство с Областна администрация Пловдив и Регионален археологически музей-Пловдив и е на стойност 805 961, 61 евро.

Със средствата вече е построен археологически комплекс с информационен и експозиционен център. Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики. Изграден е паркинг за леки коли и автобуси. Оборудвани са семинарна и конферентна зали, прилежащи сервизни и обслужващи помещения. Официалното откриване се очаква през месец Май.

Започнахме на зелена поляна и от запуснато, мястото ще се превърне в културно- исторически обект, каза Здравко Данаилов, ръководител на проекта. Успешното изпълнение на дейностите по проекта допринасят могилата Малтепе да бъде обособена като интересна туристическа атракция, която да привлича както български, така и чуждестранни туристи, а това от своя страна да се отрази пряко и положително върху икономическото състояние на целия регион, коментираха от община Марица.

Археологическите разкопки на място са все още в начален етап. Могилата Малтепе е останала от времето на траките и е най-голямата надгробна могила на територията на страната ни. Висока е 26 м с диаметър 90 м. Разположена е в околностите на село Маноле, което ена13км североизточно от Пловдив.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, Пловдив, стр. 12

ДАТА: 21.04.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s