Романтичните места на България ни даряват любов

154_rock_phenomenon_the_stone_weddingВ България има толкова много красиви и романтични места. За да ги открием на помощ идва успешното дуо Елина Цанкова и Иван Михалев от блога Otbivki. com. Те вече са готови с третата си книга за пътувания в родината – „101 романтични места в България“, а ние подбрахме 10 от тях, които да посетиш през следващите 12 месеца.Делчево е мястото, където да се скриете от света за ден-два, да спите в автентична възрожденска къща, без да се сблъсквате с тълпи от туристи. Това живописно пиринско село предлага едновременно красива природа, чист въздух, изящна възрожденска архитектура и пълен релакс, далеч от туристопотока на популярни дестинации като Ковачевица и Лещен.

Момчиловци

Разположено само на няколко километра от местността Рожен и курорта Пампорово, родопското село Момчиловци примамва с чистия си въздух, красива природа и възможност за истински релакс високо в планината. Това е едно от най-големите села в Родопите – по официални данни в него живеят 1156 души, което е повече от жителите на градове като Мелник и Маджарово, взети заедно. За разлика от много други села в Родопите младите хора остават да живеят тук. Това се усеща по ритъма на живот в селото, което разполага с модерни придобивки като интернет клуб и дискотека.

Орешака

Троянският балкан е пълен с малки китни селца, където може да се скриете за уикенда в компанията на любимия човек. Едно от най-приятните сред тях е Орешак. Свежестта на планината и красотата на природата осигуряват спокоиствие и уют. Селото е разположено на двата бряга на река Черни Осъм, в полите на Стара планина. В него има много семейни хотелчета и къщи за гости, които са идеални за уикенд бягства от града.

Пейката на любовта в Дряново

Пейката на любовта е романтично кътче за влюбени, намиращо се на върха на отвесна скала над Дряновския манастир. Представлява пейка, от която се открива величествена гледка към живописния каньон на р. Дряновска и варовиковите скали, които я обграждат. Не е известно кога е направена площадката, нито кои е я кръстил така, но името определено й подхожда.

Капана -кварталът на творческите индустрии в Пловдив

Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година съвпадна със съживяването на стария квартал „Капана“ в центъра на града и превръщането му в „квартал на творческите индустрии“.

Самодивското пръскало

Самодивското пръскало е вторият по височина водопад в Родопите – около 70 метра. Намира се до Девин и е кръстен на намиращата се над него Самодивска поляна. Според легендата нощем на нея излизали самодиви и из гората се носел човешки смях. До водопада се стига по отклонение от екопътека „Струилица“, изградена по течението на р. Девинска, която е изключително живописна и приятна за разходки, особено през пролетта. Маршрутът минава през голям брой дървени мостчета, които са закрепени до ръба на отвесни скали, обрасли със зелен мъх и здравец. Вълшебно място, което ще се хареса на всички, които носят откривателски дух.

Синеморец

Залезите и изгревите над Синеморец са сред онези ценни моменти, в които човек може да се почувства щастлив без причина. На пръв поглед изглежда като всички останали селища по Българското Черноморие -навалица от хора и коли, лоши пътища, големи хотели и недовършени строежи. И все пак в това място има нещо уникално. Нещо, което трудно се описва с думи. Магията на Синеморец се крие в огромния хоризонт, който се открива от хълмовете край морето. Както и в цвета на водата – най-синьото синьо по българското крайбрежие. Две достатъчни причини, за да се влюбите в мястото.

„Сърцето на любовта“ в Димитровград

По примера на Варна и Пловдив отскоро Димитровград също има свое място за закачане на любовни катинарчета – голямо червено сърце, поставено на входа на парк „Марица“. Особеното е, че тук можете да „заключите“ любовта си напълно легално и без страх, че някой ден ще ви отрежат катинара. За разлика от повечето градове по света и в България, където властите периодично отстраняват катинарчетата на тийнейджърската любов, в Димитровград те са насърчавани от общината.

Каменната сватба

Интересните форми на природния феномен, намиращ се край кърджалийското с. Зимзелен, привличат вниманието на туристи, художници и кинаджии. Най- впечатляващи от цялата композиция са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци, а името произхожда от красивата, но тъжна легенда за Каменната сватба.

Язовир „Въча“

В сърцето на родопската романтика е язовир „Въча“, на границата между три области – Пазарджик, Пловдив и Смолян. Известен е с това, че има най-високата язовирна стена у нас – 144,5 м. Но освен с мащабите си „Въча“ впечатлява и с красотата си. Той е заобиколен от всички страни от високи планини и хълмове, романтични хотелчета и вили, сгушени между буйната широколистна растителност, обагрена във всички нюанси на зеленото. Това е малък оазис на спокойствието и тишината, намиращ се само на час и половина от София.

ИЗТОЧНИК: в. Земя, стр. 15

ДАТА: 21.04.2017

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s