Посрещаме близо 600 круизни кораба този сезон

600_00123456789101112„Морската гара“ открива сезона, който ще доведе френски гости, в събота Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон. Това показват данни на министерството на транспорта, предоставени на „Монитор“. Голяма част от тях ще плават до Русе. Очакванията за тази година са посещенията в крайдунавския град да достигнат 395, като с тях ще дойдат приблизително 40 хил. туристи.

За сравнение през миналата година на „българската Виена“ акостираха 342 кораба. Повече от 170 посещения планират във Видин. По време на сезона година по-рано на пристанището акостираха 172 кораба или повече от 21 хил. туристи. След прекъсване в последните години през 2017 г. Тутракан отново ще посрещне гостипо вода. Предвидени са 12 посещения на пасажерски кораби, като първият пристигна на 16 април, а следващият се очаква да пристигне в последния ден на месеца.

Тутракан ще бъде посещаван от моторен кораб „Ариана“, а предварителните заявки са в периода април-октомври. Основният поток туристи по Дунав са немци, които след като посетят Тутракан имат възможност за допълнителни екскурзии, като дестинациите са предимно Варна и Велико Търново. От транспортното ведомство уточняват, че възобновяването на пътническите посещения на пристанището е благодарение на добрата съвместна работа на държавния оператор“Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД с община Тутракан.

При речните круизи трябва да се има предвид, че плавателните съдове могат да бъдат с максимална дължина от 135 м и ширина до 11,40 м, посочват още от министерството. И уточняват, че единственото условие тези планирани посещения на туристически кораби по река Дунав да се осъществят е да няма „ниски“води през летния сезон.

Сезонът на круизните посещения в Черно море ще бъде открит в събота. Първото акостиране ще е на Морската гара в Бургас, където ще пристигне 216-метровият кораб Costa NeoRiviera. Очаква се с лайнера на българския бряг да дойдат основно френски туристи. А сред пасажерите има и италианци, и туристи от други страни и от континенти. Капацитетът на кораба е за 1600 туристи. Плаващият град ще пристигне у нас в 8,45 часа. Той идва от Ираклион, Гърция, а след Бургас ще посети Констанца, Румъния и отново ще се върне към Гърция. Половината от туристите на борда му вече са заявили туристически посещения в Созопол, Котел-Жеравна, Поморие и Несебър_ Останалите могат да се разходят из Бургас, като за по-лесното им придвижване пристанището в града съвместно с общината са осигурили автобуси, които редовно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара. Корабът ще отплава от Бургас в 20 часа вечерта.

Общо за настоящия круизен сезон в порт Бургас са заявени две посещения на пътнически кораби през април и октомври. Едното е на компанията Costa Cruises, а другото на новия круизен оператор Mano Maritime. За сравнение през миналата година акостираха 4 кораба и близо 6000 чужденци. При настоящата ситуация е важен фактът, че пристанище Бургас отново остава на круизната карта на големите компании. В други черноморски портове като Одеса, Сочи, Ялта, Батуми през последните 2 г. не е имало посещения на пътнически лайнери.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 10

ДАТА: 21.04.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s