Гледаме дракон от времето на траките срещу 6 лв.

161192_1Сред бъдещите атракции в Долината на царете ще е реплика на кораб, който ще плава в язовир „Копринка“.Уникално изображение на дракон, подобен на средновековните грифони, може да бъде видяно в едната от двете нови отворени за туристи могили – „Грифоните“ и „Хелвеция“. Двете гробници са построени в края на V-началото на VІ в. За съжаление положените там богати дарове са били оплячкосани още в древността. Запазено е обаче изображението на дракон, което предхожда популярните символи на Средновековието – грифоните. Според учените помещенията са били ползвани десетилетия наред за извършването на религиозни ритуали. С 2,7 млн. лв. по оперативна програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ те са консервирани, реставрирани и социализирани в землището на град Шипка. Проектът е реализиран от април 2015 до април 2017 година, като основните дейности са изпълнени от спечелилата обществена поръчка фирма. Стандартната цена за достъп до тракийските могили е 6 лв. за билет и 2 лв. за ученици и студенти. Общинският съвет ще определи в близки дни окончателната цена, която едва ли ще е по-различна.

В новите могили освен защитните покрития и датчици за постоянно следене на температурата и влагата в помещенията, където някога са били положени тленните останки на владетелите, е построена и приемна сграда. В нея ще бъде разположен инфоцентър и за близката могила Шушманец.

Могилите са разкрити през 1996 г. при експедициите на археолога д-р Георги Китов. Отварянето на двата обекта за туристически посещения става точно 73 години след случайното откриване на уникалната Казанлъшка гробница, където е било положено тялото на тракийският цар Ройгос.

На територията на Долината учените са преброили над 1500 могили, под които са скрити останки от далечното минало, проучени до момента са малко над 300. Проучванията вървят от края на 40-те години на ХХ век, истински бум те претърпяват при работата на д-р Китов. До смъртта си през 2008 г. той успя да разкрие и проучи 15 от съоръженията в Казанлъшко. Сред тях вече са най-известните при Оструша, Голямата Косматка с гробницата на Севт Трети и Светицата, където беше намерена златната маска на цар Терес. В момента е в ход процедура за вкарването на подмогилните обекти в региона в специален списък на ЮНЕСКО. Перла в короната остава откритата преди 73 г. Казанлъшка гробница. В нея обаче със заповед на министъра на културата от 2013 година достъпът до оригинала е забранен заради влошеното състояние на обекта. Преди това достъпът до безценната антика ставаше срещу входна такса от 40 лв. и предварителна заявка пред ръководството на историческия музей „Искра“ . Фреските в нея са дело на античния зограф Кодзимасис Хрестос, който е изрисувал и Александровската гробница в района на хасковското село Александрово. Този обект от няколко десетилетия е под егидата на ЮНЕСКО. Сега влизането в копието й става срещу стандартния билет от 6 лв., като за ученици и студенти цената е 2 лв.

Сред бъдещите туристически атракции ще бъде и реплика на древен тракийски кораб, който ще бъде изграден изцяло от дърво и ще плава по водите на язовир „Копринка“. Построяването на съда е част от проекта „Археосвят – по пътя на великите – Севт“, като за целта община Казанлък ще осигури 36 000 лв. и дървения материал.Според режисьора Александър Димитров ще бъде използван моделът на т.нар. птицеглави кораби или слънчеви ладии, използвани от края на ХІІІ до началото на Х в. пр. Хр. в древния Египет. Тяхно изображение има на барелеф, открит при гробницата на Рамзес ІІ в Долината на фараоните.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 8

ДАТА: 20.04.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s