Културният туризъм има бъдеще

Перперикон-860x280  С лекция на археолога проф. Николай Овчаров започва майсторският клас „Културният туризъм в Североизточна България – потенциал за развитие на печелившия бизнес“. Той се организира от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Целта е участниците да се срещнат с учени и експерти от различни области. Аудиторията на майсторските класове включва както студенти, така и други специалисти.

„Организацията на обединените нации обяви 2017 за Година на устойчивия туризъм за развитие с акцент върху културния туризъм. Нашият форум ще даде отговори на въпроса как успешно и устойчиво да развиваме културния туризъм, да генерираме иновативни идеи за развитието на тази сфера в нашия регион“, подчертава деканът на факултет „Международна икономика и администрация“ доц. Елеонора Танкова. Проф. Овчаров представя развитието на културния туризъм у нас, обвързано с откритите археологически обекти. Той споделя опита си от откриването на археологическия комплекс Перперикон, създал предпоставки за развитието на културния туризъм и дал мощен тласък на местната икономика. „Инвестициите в маршрути за културен туризъм създават интерес към обектите и възвръщат туристическата им стойност“, категоричен е професорът.

Според него огромният потенциал на Североизточна България в областта на културния туризъм е все още малко използван. Примерите в тази посока са много – третите по големина Римски терми във Варна, старите български столици – Плиска и Велики Преслав, археологическият резерват Абритус и гробницата в с. Свещари край Разград, средновековният град Мисионис край Търговище, наречен Северният Перперикон. Огромни са даденостите и в района на Русе и Силистра.

Майсторският клас в Свободния университет продължава с панел „Културният туризъм – съвременни тенденции на развитие“ и с темите „Дигитален маркетинг на туристическия бизнес“ и „Онлайн позициониране на Варна като дестинация за културен туризъм“.

ИЗТОЧНИК: в. Аз Буки, стр. 19

ДАТА: 13.04.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s