Шишмановата баня в Асенова махала е реставрирана

991-ratio-vt724 935, 82 лева са вложени в реставрацията, консервацията и социализацията на Шишмановата баня в Асенова махала във Велико Търново. Средствата са осигурени чрез Европейското икономическо пространство по проект БГ 08 или т. нар. Норвежка програма, съобщи . Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново.

Шишмановата баня се намира в Асенова махала между храмовете „Успение Богородично” и „Св. Св. Петър и Павел”, на 30 метра северно от източния вход към Владишкия мост. Тя е една от малкото запазени подобни сгради в България. Наречена е „Шишманова”, тъй като се счита, че е останала от времето на последния български владетел преди падането на Велико Търново под турско робство.

Шишмановата баня е единствената от Второто българско царство с оригинален архитектурен план, който я отличава от известни бани от Античността и Първото българско царство, както и по – късните турски хамами.

Нелина Църова обясни, че българите са имали много добри хигиенни навици още в Средновековието. „Нека споменем една любопитка, че коритата, които са в банята, за разлика от днешно време, или може би като в днешно време, са се използвали от няколко човека едновременно. Това е документирано в цяла Средновековна Европа през 14 век, от когато датира съоръжението“, каза Нелина Църова при представянето на обекта.

Шишмановата баня затваря историческия туристически маршрут в Асенова махала, който включва няколко запазени средновековни църкви. „Този обект дава представа и за ежедневието на средновековния редови столичанин. Това е много интересно, че хората са поддържали добра хигиена, здравословен начин на живот, който се е запазил и е типичен за всички епохи в нашата географска ширина“, каза още Нелина Църова.

По-голямата част от зидовете, които могат да се разгледат са почти без никаква намеса. Съвременното надграждане представя отоплителната инсталация и навсякъде, където има такова, то е маркирано с червен цимент. До 1986 година е бил запазен и сводовия покрив на цялата конструкция. Тогава в резултат на земетресението в Стражица, той пада. Първоначално проектът предвижда възстановяването му, но в процеса на обследване на обекта е установено, че носещите стени са компрометирани и доста напукани. Независимо, че материалът от покривната конструкция е бил на място е установено, че стените няма да понесат тежестта и затова не е изпълнен първоначалният замисъл. В момента има поставена арка, която дава представа за височината на сградата в миналото. Когато проектът приключи, Шишмановата баня ще бъде предоставена за стопанисване на Регионалния исторически музей и отворена за посещения на туристи.

ИЗТОЧНИК: http://www.dariknews.bg – Велико Търново

ДАТА: 11.04.2017

https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shishmanovata-bania-v-asenova-mahala-erestavrirana-2016627

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s